Nu a fost linişte în Ucraina nici de Paşte

| 22 apr, 2014

Cu toate că semnarea acordului de la Geneva de către reprezentanţii Ucrainei, Rusiei, Statelor Unite şi Uniunii Europene părea a o oferi o soluţie paşnică la situaţia tensionată din Ucraina, situaţia de pe teren continuă să se agraveze de la o zi la alta.

Duminică, tensiunile au degenerat în apropiere de Slaviansk unde patru persoane au fost ucise într-un atac armat ce a avut loc în apropierea unui baraj instalat de către militanţii proruşi. Conform unui lider separatist, atacul a survenit în momentul în care militanţii au dorit să controleze patru maşini. Ulterior, conform aceleiaşi surse, persoanele din automobile au deschis focul cu arme automate. Atacul asupra barajului controlat de militanţii proruşi s-a soldat cu trei morţi şi patru răniţi în rândul separatiştilor.

În urma atacului armat, primarul autoproclamat al oraşului Slaviansk i-a cerut lui Vladimir Putin să trimită forţe militare în estul Ucrainei pentru a ’’apăra populaţia paşnică’’. La câteva ore după solicitarea adresată preşedintelui rus, acelaşi lider separatist a solicitat Federaţiei Ruse livrarea de armament.

Ca urmare a semnării acordului de la Geneva, Ucraina a demarat procedurile necesare în sensul detensionării situaţiei din provinciile estice. Pe lângă încercarea de dezarmare paşnică a rebelilor, autorităţile de la Kiev au promis autonomie pentru regiunile proruse şi statut special pentru limba rusă. "Guvernul ucrainean este pregătit să adopte o reformă constituţională de anvergură care va conferi largi prerogative regiunilor. (...) Vom acorda un statut special limbii ruse şi vom garanta protejarea acestei limbi", a declarat premierul Arseni Iaţeniuk.

Rusia a profitat de pe urma atacului armat pentru a se victimiza din nou. Autorităţile de la Moscova şi-au exprimat indignarea şi au acuzat provocarea naţionaliştilor ucraineni radicali, atribuind atacul grupării naţionaliste paramilitare Pravi Sektor. Profitând de situaţia tensionată din Ucraina, Rusia a decis menţinerea trupelor în apropierea frontierelor fostei republici sovietice. Purtătorul de cuvânt al Preşedenţiei ruse a precizat că "unele unităţi sunt staţionate permanent în apropierea frontierelor Ucrainei, altele au fost trimise acum, din cauza situaţiei’’.

Pentru a preîntâmpina nerespectarea acordului de la Geneva de către Rusia, Statele Unite au pus presiune pe autorităţile de la Moscova, prin ameninţarea cu noi sancţiuni. Autorităţile de Washinghton au cerut Rusiei să se asigure că militanţii proruşi înarmaţi din Ucraina vor depune armele şi vor părăsi instituţiile ocupate ilegal. În această privinţă, publicaţia americană The Times a publicat un articol în care cita o sursă guvernamentală americană care a divulgat sancţiunile pe care le vor adopta Statele Unite în cazul în care Rusia vor trimite trupe în Ucraina. Conform sursei anonime, în cazul unei intervenţii ruse în Ucraina, autorităţile de la Washighton îl vor sancţiona pe Vladimir Putin prin blocarea celor 40 de miliarde de dolari pe care acesta le deţine în băncile elveţiene.

Cu toate că părţile angajate în aplanarea tensiunilor din Ucraina şi-au asumat implementarea acordului de la Geneva, situaţia în regiune devine din ce în ce mai tensionată. În ciuda măsurilor luate de SUA şi UE, Rusia este în continuare indiferentă şi îşi continuă politica expansionistă, fără a face niciun pas concret pentru aplanarea conflictului. Cert este însă că situaţia tensionată din Ucraina are repercusiuni negative pentru toţi actorii implicaţi. Iar semneme normalizării sunt încă departe atât timp cât Federaţia Rusă doreşte în continuare să îşi impună punctul de vedere prin etalarea forţei.

loading...

Ştirile orei

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ