NU CUMPĂRAŢI MACROU! Ar putea fi infestat cu un parazit deosebit de periculos

| 03 noi, 2014

Anisakiile (mai ales anisakis simplex) sunt viermi care trăiesc în stare larvară în cavitatea abdominală şi în muşchii peştilor de apă de mare ca heringul, morunul şi macroul.

Contaminare şi simptome

lngerată prin intermediul peştilor infestaţi, larva ajunge în stomac sau în intestin, apoi se cuibăreşte în peretele lor. Prezenţa sa se manifestă printr-o durere abdominală uneori violentă şi prin semne alergice (urticarie, prurit, edem etc.).

Când boala nu este tratată, la câteva săptămâni dupa infestare se declanşează o ocluzie intestinala, provocată de formarea unei tumori care înglobează larva (granulom eozinofil al intestinului).

Tratament

Tratamentul anisakiazei constă în extragerea chirurgicală a larvei. Anisakiaza se previne asigurând congelarea peştelui oceanic în momentul pescuirii lui (el trebuie să fie eviscerat şi apoi congelat la -20 grade Celsius) şi gătindu-l pe foc înainte de a-l consuma.

Anisakis este un vierme mic, alb lăptos, lung de 3-4 cm. Ajuns în sistemul nostru digestiv, când vine în contact cu acizii gastrici din stomac, eliberează enzime atacând peretele abdominal. În 5-6 ore acesta poate provoca o gaură în intestin sau stomac.

Virusul a fost depistat şi în România în urmă cu un an, când 60 de tone de macrou au fost retrase de pe piaţă din  judeţe precum Bihor, Timiş, Arad, Sălaj, Maramureş.

STARE DE ALERTĂ! Ce au descoperit sătenii despre peştele cu DINŢI DE OM

loading...

Ştirile orei

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ