Parlamentul European a aprobat reguli de finanţare a partidelor politice europene şi a fundaţiilor afiliat

| 16 apr, 2014

Parlamentul European a aprobat miercuri propunerile de reformă a finanţării şi a statutului legal ale partidelor politice europene şi ale fundaţiilor afiliate lor. Noile reguli, agreate informal cu Consiliul, vor clarifica situaţia financiară a acestor entităţi şi vor consolida caracterul lor european

Din acord mai face parte şi o metodă de a monitoriza respectarea regulilor şi de a impune penalităţi pentru încălcări. Noile reguli au fost aprobate cu 539 voturi pentru, la 103 împotrivă, cu 20 abţineri.

Conform raportului adoptat de PE, partidele politice europene şi fundaţiile afiliate lor trebuie să fie create conform legislaţiei UE pentru a putea trece peste obstacolele ridicate de diversitatea formelor legale naţionale şi pentru a asigura standardele cele mai înalte de transparenţă şi responsabilitate.

Textul adoptat de PE subliniază că noile reguli vor ajuta partidele şi fundaţiile europene să-şi genereze propriile resurse, ridicând pragul donaţiilor de la 12.000 euro la 18.000 euro per donator pe an. Pentru donaţiile mai mari de 3.000 de euro, numele donatorului şi sumele donate vor fi făcute publice (pentru sumele între 1.500 de euro şi 3.000 de euro va fi necesar în această privinţă consimţământul prealabil al donatorului).

În noua legislaţie se arată că Parlamentul European şi o autoritate independentă vor fi responsabile pentru evaluarea respectării regulilor.

Autoritatea, selectată de trei instituţii europene, va fi singura responsabilă de verificarea respectării regulilor privind înregistrarea şi decizia de retragere a unui partid politic european. De asemenea, ea se va ocupa de celelalte cerinţe referitoare la fonduri non-UE (de exemplu, donaţii şi contribuţii). Dacă regulile sunt încălcate, autoritatea va cere măsuri corective, iar dacă acestea nu vor fi luate, vor putea fi impuse penalităţi sub formă de amenzi, iar ca ultim resort va fi impusă retragerea, ceea ce va face ca partidul să nu mai fie eligibil pentru finanţare.

Parlamentul European va impune penalităţi pentru utilizarea necorespunzătoare a fondurilor UE, de exemplu în cazuri de nerespectare a obligaţiilor de raportare şi transparenţă sau de condamnare penală.

Documentul adoptat miercuri mai relevă că respectarea valorilor europene, aşa cum sunt exprimate în articolul 2 din Tratatul UE, reprezintă o condiţie preliminară pentru orice alianţă de partide naţionale care cere statut şi finanţare UE. Pentru a accesa fondurile europene, un partid politic european trebuie, de asemenea, să aibă cel puţin un deputat european ales.

Dacă există îndoieli privind respectarea valorilor UE, autoritatea va efectua o verificare şi, după consultarea unei comisii de 'persoane eminente independente', poate decide să elimine respectivul partid. Autoritatea poate decide să elimine un partid politic european doar în cazul unei încălcări grave şi niciodată înainte cu mai puţin de două luni de alegerile europene. Decizia se va aplica dacă Parlamentul European şi Consiliul nu obiectează şi poate fi contestată la Curtea de Justiţie.

Nominalizarea de candidaţi pentru alegeri naţionale sau europene şi participarea la campanii pentru referendumuri vor rămâne în competenţa naţională a statelor membre. Acordul trebuie agreat formal de Consiliu, iar regulamentul va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2017, conform Agerpres.

loading...

Ştirile orei

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ