Preşedintele francez Hollande renunţă la planurile de schimbare a Constituţiei

| 30 mar, 20:30

Preşedintele Franţei a afirmat miercuri că nu va continua planurile de a schimba Constituţia, anunţate după atentatele jihadiste din noiembrie, în care figura o clauză care permite retragerea cetăţeniei franceze în cazul teroriştilor condamnaţi, după ce parlamentul nu a reuşit să ajungă la un acord asupra măsurii, relatează AFP şi Reuters.

'Am decis, după ce am avut întrevederi cu preşedinţii Adunării naţionale (condusă de stânga) şi al Senatului (în care majoritatea este de dreapta), să pun capăt dezbaterii constituţionale', a spus Francois Hollande. 

Şeful statului, care s-a exprimat public după o şedinţă a guvernului, a constatat că 'un compromis este exclus' în chestiunea retragerii cetăţeniei, contestată chiar în tabăra socialistă şi care l-a forţat pe ministrul justiţiei să demisioneze în ianuarie. 

'Am constatat şi că o parte a opoziţiei este ostilă oricărei revizuiri a Constituţiei. Deplâng această atitudine pentru că trebuie să facem totul (...) pentru a evita diviziunile', a adăugat el, punând în mod clar responsabilitatea acestui eşec pe seama opoziţiei de dreapta. 

O revizuire a Constituţiei necesită în Franţa un vot în Congres (cele două camere reunite) asupra unui text comun. În cadrul procesului legislativ, Adunarea şi Senatul au adoptat texte divergente. 

La trei zile după atentatele de la 13 noiembrie soldate cu 130 de morţi şi sute de răniţi, revendicate de gruparea jihadistă Stat Islamic (SI), 'am propus o revizuire a Constituţiei pentru a garanta mai bine utilizarea stării de urgenţă şi a-i lipsi de cetăţenia franceză pe teroriştii care ridică armele asupra propriei lor ţări', a reamintit Hollande. 

'Am făcut-o făcând apel la depăşirea frontierelor partizane' şi 'pentru a-i aduna pe francezi într-o perioadă de mare încercare', a mai spus şeful statului, acuzând imposibilitatea de a reuni clasa politică franceză în jurul proiectului său de reformă constituţională. 

Preşedintele francez a reafirmat de altfel că 'ameninţarea rămâne mai ridicată ca niciodată', evocând atentatele din ultimele luni de la Paris, Bruxelles sau Lahore. 

'Terorismul islamist ne-a declarat război, Franţei, Europei, lumii întregi', a mai subliniat el, vorbind despre 'un război care va fi lung' şi dând asigurări că nu va devia 'de la angajamentul luat pentru a asigura securitatea' francezilor.

loading...

Ştirile orei

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ