Putin: Nimeni nu ar trebui să utilizeze catastrofa aeriană din Ucraina în scopuri politice egoiste

| 21 iul, 2014

AVION PRĂBUŞIT UCRAINA. Nimeni nu ar trebui să utilizeze prăbuşirea avionului de linie malaezian Boeing 777 în Ucraina pentru a-şi atinge propriile scopuri politice egoiste, a declarat duminică seara preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, citat de agenţia de presă RIA Novosti.

'În legătură cu evenimentele tragice care s-au produs deasupra Doneţkului, aş vrea încă o dată să vorbesc despre modul în care Rusia se raportează la evenimentele care se petrec în Ucraina. Noi nu o dată am chemat părţile beligerante să pună capăt vărsării de sânge şi să se aşeze la masa negocierilor', a afirmat preşedintele rus, într-un interviu la postul de televiziune Rossia-24.

AVION PRĂBUŞIT UCRAINA. 'Pot spune cu toată convingerea că, dacă la 28 iunie acţiunile militare nu ar fi fost reluate în Ucraina, această tragedie cu siguranţă nu ar fi avut loc', a subliniat el, atrăgând atenţia că 'nimeni nu ar trebui şi nu are dreptul de a folosi această tragedie pentru a-şi atinge propriile scopuri politice egoiste'.

'Astfel de evenimente ar trebui să unească oamenii, nu să-i dezbine', a mai spus Putin.

Citeşte şi: AVION PRĂBUŞIT UCRAINA. Experţii internaţionali sosesc luni la locul prăbuşirii cursei MH17

'În ceea ce o priveşte, Rusia va face tot ceea ce depinde de ea pentru ca diferendul din estul Ucrainei să treacă din faza sa actuală militară în faza discuţiilor la masa tratativelor prin mijloace exclusiv diplomatice şi paşnice', a indicat liderul rus.

Vladimir Putin a mai afirmat că ancheta prăbuşirii avionului malaezian în Ucraina ar trebui să se deruleze sub egida ICAO (Organizaţia Internaţională a Aviaţiei Civile) şi că trebuie făcut totul pentru a asigura siguranţa experţilor internaţionali la locul accidentului.

AVION PRĂBUŞIT. 'Astăzi acţionează deja acolo reprezentanţi ai Donbasului, Doneţkului, ai Ministerului pentru Situaţii de Urgenţă al Ucrainei, experţi malaezieni. Dar aceasta nu este suficient', a remarcat preşedintele rus.

'Este important ca la locul catastrofei aeriene să acţioneze o echipă completă de experţi sub egida ICAO, a unei comisii internaţionale corespunzătoare. Trebuie făcut totul pentru a asigura securitatea deplină şi absolută a acesteia, pentru a asigura coridoarele umanitare necesare', a afirmat Putin.

Cauzele catastrofei aeriene nu sunt deocamdată clare, scrie RIA Novosti, amintind că din luna aprilie trupele guvernamentale ucrainene desfăşoară o operaţiune militară în această zonă 'împotriva locuitorilor Donbasului care s-au revoltat împotriva loviturii de stat din februarie', când preşedintele Viktor Ianukovici a fost destituit de parlament în urma unor ample acţiuni de protest.

În cadrul acestei operaţiuni, forţele ucrainene utilizează aviaţia militară, artileria şi lansatoare de rachete multiple, conform agenţiei de presă ruse.

Tehnica militară din dotarea armatei ucrainene datează din epoca URSS, astfel încât utilizarea ei astăzi ar putea duce la repetarea tragediei aeriene din 2001, când un avion de pasageri rusesc a fost doborât deasupra Mării Negre.

AVION DOBORÂT UCRAINA. Atunci o rachetă S-300 a doborât un Tu-154, pe ruta Tel-Aviv-Novosibirsk, în timpul unor aplicaţii ale unităţilor antiaeriene ale armatei ucrainene. Toate cele 78 de persoane - 66 de pasageri, dintre care majoritatea cetăţeni israelieni, plus 12 membri ai echipajului - au murit.

De cealaltă parte, Kievul, Occidentul şi SUA susţin că avionul de linie malaezian cu 298 de persoane la bord a fost doborât la 17 iulie de o rachetă rusească sol-aer din cadrul complexului 'Buk' în zona controlată de rebelii proruşi.

loading...

Ştirile orei

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ