Rusia are probleme tot mai mari. Măsurile extreme la care apelează Kremlinul

| 09 dec, 2014

Odată cu menținerea relațiilor tensionate dintre Moscova și Occident, dar și ca urmare a prăbușirii prețului petrolului, guvernul rus se vede nevoit să apeleze la rezervele valutare constituite în perioada de vârf a exportului de combustibil.

În urmă cu un an, rezerva din depozitul Băncii Centrale atinsese nivelul de 515 miliarde dolari, o sumă imensă dacă este să ne gândim că doar China, Japonia, Arabia Saudită și Elveția se mai pot lăuda cu asemenea rezerve monetare.

Rezerva valutară a Rusiei chiar continuă să fie productivă, zeci de miliarde de dolari fiind investite în diverse fonduri și obligațiuni emise de guvernele altor state. Tezaurul devine brusc și sursa la care oficialii moscoviți se văd nevoiți să apeleze pentru a reduce deficitul bugetar pe 2015, arată un articol din Businessweek.

Sac fără fund
În doar un an, rezerva valutară a Rusiei s-a diminuat cu 20%, ca urmare a intervențiilor făcute de către guvernatorul Băncii Centrale și guvernanți pentru a întări poziția rublei în piața valutară, după impunerea sancțiunilor de către Uniunea Europeană și Statele Unite.

Actualul nivel al rezervei, de 419 miliarde de dolari, este în continuare consistent, dar va fi redus treptat, pe măsură ce membrii cabinetului de la Moscova încep să confunde rezerva valutară a țării cu un sac fără fund.

Ministrul de Finanțe a anunțat deja că va extrage 10 miliarde dolari dintr-un fond special pentru a cârpi bugetul de anul viitor. În discursul său privind starea națiunii, președintele Vladimir Putin a afirmat, de asemenea, că va apela și la celălalt fond extern, destinat asigurării sistemului de pensii din țară, pentru a recapitaliza băncile interne și a demara un amplu program de investiții în infrastructură.

În continuă scădere

Gigantica rezervă în valută a Rusiei continuă să scadă văzând cu ochii pe măsură ce prețul petrolului scade. Bugetul pentru anul viitor a fost construit pe o evaluare a prețului petrolului la 100 de dolari/baril, în timp ce nivelul acestuia a coborât deja la 70 de dolari. Russia Incorporated se confruntă cu o scadență a obligațiunilor emise pe piețele capital din Vest, în timp ce compania de stat din domeniul extracției petrolului Rosneft a solicitat deja 44 de miliarde de dolari din fondul de pensii pentru a acoperi pierderile cauzate de prăbușirea prețului petrolului.

Semnal de alarmă

Pentru fostul ministru de Finanțe, Alexei Kudrin, situația pare fără ieșire. „Fondul de Bunăstare riscă să se prăbușească odată cu piața petrolului și piața de capital din Rusia, fără a putea să remedieze ceva”, a apreciat acesta,într-un interviu acordat la sfârșitul lunii trecute.

Presiunea pusă pe Fondul de Bunăstare a crescut odată cu pretențiile VTB Bank și Gazprombank care au retras deja peste 7 miliarde de dolari din acesta. Nici banii rușilor nu mai sunt menținuți în țară, nivelul retragerilor de capital atingând în acest an 125 de miliarde de dolari, o cifră record pe ultimii 6 ani. Tot Putin a fost cel care, în cadrul aceluiași discurs, a atacat această problemă spinoasă promițând amnistieri fiscale pentru cei care repatriază capitalul. O măsură care amintește de cea adoptată de Silvio Berlusconi nu cu mult timp în urmă și care transmite același semnal de alarmă.

„Oferta miroase a disperare și este greu de crezut că va avea vreun impact”, apreciază Lars Christensen, economist în cadrul Danske Bank, Copenhaga. Separat, Kremlinul a impus deja marilor exportatori să convertească valuta obținută în urma tranzacțiilor în ruble pentru a limita gradul rapid de devalorizare a monedei naționale. Și chiar dacă în declarațiile oficiale, Putin a afirmat că nu are de gând să impună restricții privind retragerea capitalului din Rusia, o parte din analiști văd conversia valutei în ruble drept o modalitate de control a fluxului de capital intern.

Tag-uri: banci, Kremlin, Rusia
loading...

Ştirile orei

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ