Rusia șochează cu o ofertă-mamut pentru China

| 08 apr, 22:21

Intenția rușilor de a pivota spre Asia ca urmare a conflictului cu Vestul s-ar putea materializa, pentru început, într-o ofertă majoră făcută chinezilor în domeniul energetic.

 

Președintele Vladimir Putin anunța în septembrie anul trecut că investitorii chinezi sunt așteptați cu brațele deschise în Vankor, un câmp petrolifer dintr-o zonă izolată din estul Siberiei, deținut de firma de stat Rosneft.

Din acel moment, delegații ale Chinei și Indiei au făcut numărate vizite pentru a inspecta locația.

Totată producția zilnică de 440.000 de barili de țiței merge deja spre Est, prin gazoductul Siberia de Est - Oceanul Pacific, care include o ramură ce alimentează nord-estul Chinei.

Agenția Reuters, care numește oferta rușilor drept "remarcabilă", spune că o investiție semnificativă a chinezilor în acest proiect ar depăși orice mutare de acest fel făcută de ruși înainte să ademenească Beijingul în industria hidrocarburilor sale.

De puține ori Moscova a fost de acord să permită străinilor să dețină o parte dintr-un depozit onshore strategic, în ciuda interesului manifestat de giganții vestici. Oferta este cu atât mai neobișnuită cu cât este înaintată Chinei, un vechi rival cu care Rusia aproape a intrat în război în anii '60 din cauza unei dispute teritoriale.

Rosneft a confirmat că a ajuns la un acord cadru privind vânzarea a 10% din Vankor către China.

Kremlinul decis să pivoteze spre Asia, unde caută noi piețe energetice, după ce Vestul a impus sancțiuni economice Rusiei ca urmare a crizei din Ucraina.

China a devenit anul trecut cel mare importator de petrol produs de Rusia, depășind Germania.

Vankor este cea mai mare descoperire petrolieră a Rusiei din ultimele trei decenii și un element cheie pentru politica rușilor de a găsi și exploata noi regiuni, precum Siberia de Est, întrucât rezervele din Siberia de Vest, inima producției petroliere a Rusiei, se epuizează simțitor.

"Este noul Kuweit" spune Alexander Cherepanov, inginerul-șef al Vankorneft, o subsidiară a Rosneft.

Vicepremierul Arkady Dvorkovick declara luna trecută că Rusia a depășit o "barieră psihologică" și este pregătită să ofere Chinei control asupra rezervelor sale de hidrocarburi.

Tag-uri: China, Rusia
loading...

Ştirile orei

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ