Tradiții de Anul Nou din întreaga lume

| 31 dec, 2013

Este o adevarată delectare să cunoști cum iși petrec Anul Nou oamenii din diferite parți ale lumii. Obiceiurile și tradițiile din alte țări cu ocazia Revelionului sunt uneori surpinzătoare, alteori ciudate.

Anul Nou se sărbătorește din cele mai vechi timpuri, fiind sărbătoarea cu cea mai mare vechime.

În America Latină, una dintre cele mai bizare tradiții constă în incinerarea unor marionete. Păpușile, reprezentând personaje ce au jucat un rol important pe parcursul anului, sunt expuse după Crăciun și ulterior arse într-un foc de tabară la sfarșit de an. Acest obicei pitoresc semnifică nimicirea trecutului și este practicat mai cu seamă în Panama si Ecuador.

Când ceasul bate miezul nopții, spaniolii au obiceiul de a manca 12 boabe de struguri – câte unul pentru noroc în fiecare lună din anul ce urmează. În Madrid și Barcelona, dar și în alte orașe din Spania, petrecăreții se adună în piețe ca să înfulece strugurii împreună.

De revelion în Danemarca se sare de pe scaune la unison cu petrecăreții în ideea de a scapa de spiritele rele și a vesti un an nou plin de noroc. Totodată, danezii obișnuiesc ca la miezul nopții ăa spargă farfurii la casele prietenilor. Cel care găsește multe farfurii sparte în pragul ușii înseamnă că are mulți prieteni.

În Columbia și Mexic, dar și în alte țări latine, o tradiție surpinzătoare cu ocazia Anului Nou este să îti faci bagajul și să dai o tura cu valiza în jurul blocului/locuinței. Această credință din popor va aduce oportunități de călatorie în anul care vine.

Tot pentru aducerea norocului și pentru a asigura un an prosper, în Brazilia si Chile se consumă linte de revelion. Brazilienii mai au obieciul de a purta lenjerie intimă de culoare albă în noaptea dintre ani sau de a se îmbrăca în totalitate în alb pentru a inspira noroc și bogăție. O altă tradiție din popor spune să mănânci stafide, iar semințele să le ascunzi în buzunar. Astfel, te vei asigura că nu îți vor lipsi niciodata bani cash în anul următor.

În multe țări din America Latină, cu precădere în Bolivia și Columbia, se consideră a aduce noroc lenjeria intimă de culoare galbenă purtată la miezul nopții iar dacă acesta este primită cadou, norocul se dublează.

În Peru, tradiția de Anul Nou este de a folosi trei cartofi pentru a prezice norocul: primul este complet decojit, al doilea este parțial cojt iar al treilea rămâne cu coajă. Cartoful se plaseaza sub un scaun sau într-un loc ferit de priviri iar o persoană trebuie să aleagă unul dintre cei trei cartofi. Dacă este ales cel cu coajă înseamnă că va fi un an înfloritor, fără coajă va fi un an greu.

31 decembrie implică de cele mai multe ori un nou început astfel că locuitorii din Cuba aruncă găleți cu apă de la etaj în seara de Revelion, semnificând reînnoire.

În Belarus, de Anul Nou, totul se învarte în jurul căsătoriei. Femeile necăsătorite se întrec în jocuri de îndemânare pentru a determina cine se va cununa în lunile următoare. Un joc implică așezarea unei grămezi de porumb în mijlocul camerei și un cocoș în fața potențialelor mirese. În funcție de ce grămăjoară alege cocoșul se va decide și norocoasa, viitoarea nevastă.

loading...

Ştirile orei

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ