TRAIAN BĂSESCU: Armata ucraineană riscă un măcel dacă nu este sprijinită de NATO

| 29 aug, 2014

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române, că statele democratice trebuie să depăşească momentul declaraţiilor de bune intenţii şi să ajute armata ucraineană cu orice mijloace care-i sunt necesare într-o luptă ce poate deveni inegală.

'Chiar dacă diplomaţia Federaţiei Ruse neagă, evidenţa informaţiilor şi a probelor din teren arată fără echivoc că Federaţia Rusă a trecut la o cu totul altă etapă de sprijinire a separatiştilor. Ca atare, poziţia mea în Consiliul European de mâine (n.r. - sâmbătă) va fi îndreptată către sprijinul Ucrainei cu armament cu care să poată face faţă agresiunii Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, agresiune materializată în aşa numitul război hibrid', a afirmat şeful statului, la Palatul Cotroceni, la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române.

El a apreciat că nivelul de sancţiuni aplicate Rusiei trebuie reevaluat, motivând că acestea s-au adoptat la un moment în care această ţară avea o oarecare decenţă în aprovizionarea cu armament modern a separatiştilor şi sprijinul cu specialişti militari.

Citeşte şi: CONFLICT în UCRAINA. VLADIMIR PUTIN le cere supuşilor SĂ FIE UMANI cu ucrainenii încercuiţi

Astfel, şeful statului a arătat că va susţine în Consiliul European şi la summitul NATO şi trecerea la o nouă etapă de sancţiuni financiare pentru Federaţia Rusă, care să vizeze sectorul energetic şi militar. 
'Nu mai putem continua să ducem la bun sfârşit contractele pentru echipamente militare pe care le au diverse state cu Federaţia Ruse atât timp cât aceste armamente se îndreaptă împotriva democraţiei, a unui stat suveran, a unui stat independent. Azi este Ucraina, mâine poate fi oricine altcineva', a adăugat Băsescu.

De asemenea, preşedintele Băsescu a subliniat că la summitul NATO România va susţine şi consolidarea flancului estic al Alianţei. 

Şeful statului a arătat că analiza realizată şi informaţiile primite de România au probat că în Ucraina nu este vorba de o invazie în stil clasic cu toate categoriile de arme şi efective serioase, punctând că 'Rusia, când face o invazie, o face, nu se încurcă', dând exemplul invaziei Cehoslovaciei. 

'Este extrem de clară o escaladare majoră a acţiunilor Federaţiei Ruse în sprijinul separatiştilor şi această escaladare nu a început ieri, alaltăieri, ci deja se împlineşte circa o săptămână de când Federaţia Rusă a început să introducă masiv tehnică de luptă în sprijinul separatiştilor, dar militari, specialişti ai armatei Federaţiei Ruse sau rezervişti pentru operarea acelor echipamente', a spus preşedintele Băsescu.

El a subliniat că în evaluarea Românei riscul major este răsturnarea raportului de forţe în favoarea separatiştilor, de fapt a Federaţiei Ruse.

De asemenea, el a spus că armata ucraineană se află în dificultate, motiv pentru care statele democratice ar trebui să pună la dispoziţia acesteia orice mijloace pentru ca lupta să nu devină inegală.

'O spun fără nicio reţinere: dacă statele UE, statele NATO nu vor trece rapid la sprijinirea armatei ucrainene cu echipamentele necesare cu care să poată face faţă acţiunilor Federaţiei Ruse, şansele guvernului de la Kiev de a pune sub control restul Ucrainei devin iluzorii şi continuarea luptelor în estul Ucrainei riscă să se transforme într-un măcel la adresa armatei ucrainene. O spun fără ezitare: statele democratice trebuie să depăşească momentul declaraţiilor de bune intenţii, cred că armata ucraineană s-a săturat de câte căşti şi câte arme neletale le-au fost trimise. Este timpul, dacă vrem să ajutăm democraţia din Ucraina, dacă vrem să dăm o şansă poporului ucrainean să-şi continue drumul spre UE, trebuie să acţionăm la fel ca şi Federaţia Rusă, adică să punem la dispoziţia armatei ucrainene orice mijloace pot fi disponibilizate pentru a-i putea ajuta în această luptă care poate deveni inegală', a explicat şeful statului.

 

loading...

Ştirile orei

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ