Trei ingineri ROMÂNI au fost evacuaţi din Yemen cu ajutorul navelor de război chineze

| 03 apr, 18:23

Trei români au fost evacuaţi dintr-o zonă de conflict din Yemen cu ajutorul guvernului chinez, care le-a trimis nave de război. În total, Beijingul a ajutat la evacuarea din Yemen a sute de cetăţeni străini, pe fondul conflictului violent din această ţară.

Opt cetăţeni, între care trei sunt din România, iar ceilalţi din India şi Egipt, au fost evacuaţi la bordul unor nave de război, odată cu cetăţenii chinezi din Yemen, ţară aflată în haos după ce insurgenţii au ocupat capitala, anul trecut.

La data de 30 martie 2015, trei ingineri cetăţeni români angajaţi ai unei companii care activează pe plan local au fost evacuaţi din Yemen de o fregată chinezească cu destinaţia Djibouti. Din Djibouti a fost organizat transportul acestora către România.

Ministerul Afacerilor Externe român a monitorizat permanent operaţiunea de evacuare şi a menţinut legătura cu cei trei cetăţeni români şi cu reprezentanţii firmei unde aceştia îşi desfăşurau activitatea. Demersurile de repatriere s-au finalizat cu succes.

Operaţiunile de evacuare a cetăţenilor străini au fost organizate de misiunile diplomatice ale Chinei din Yemen şi Djibouti, cu sprijinul armatei chineze, care a trimis nave de război în portul Aden imediat.

Citeşte şi: Arabia Saudită intervine militar în Yemen

Arabia Saudită a declanşat săptămâna trecută Operaţiunea "Furtuna Determinării", în scopul "apărării Administraţiei legitime" a preşedintelui yemenit Abd-Rabbu Mansour Hadi. Avioane de vânătoare saudite bombardează obiective rebele din capitala Yemenului, Sanaa, şi din nordul ţării. La operaţiuni participă şi avioane din Emiratele Arabe Unite, Bahrain, Kuwait, Qatar, Iordania, Maroc şi Sudan.

Miliţiile şiite huthi, susţinute de Iran, au avansat recent spre sudul Yemenului, o ţară aflată în anarhie după ce insurgenţii au ocupat în septembrie 2014 capitala. Serviciile de securitate yemenite sunt staţionate în sudul ţării, unde se află preşedintele Abd-Rabbu Mansour Hadi, care a plecat în exil săptămâna trecută.

În Yemen sunt active şi celule ale organizaţiei Al-Qaida în Peninsula Arabia şi ale grupării Stat Islamic, două reţele teroriste sunnite.

 

 

loading...

Ştirile orei

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ