Ucraina: Serghei Lavrov anunţă un acord privind dezescaladarea tensiunilor

| 17 apr, 2014

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a anunţat joi la Geneva că Rusia, Ucraina, Uniunea Europeană (UE) şi SUA au ajuns la un acord privind măsuri 'în etape' pentru dezescaladarea tensiunilor din Ucraina, măsuri care să includă abţinerea de la violenţe, transmit Reuters şi AFP.

Participanţii la reuniunea de la Geneva consacrate crizei din Ucraina au stabilit de comun acord să facă apel la dezarmarea grupurilor ilegale înarmate şi la evacuarea clădirilor ocupate, a precizat Lavrov într-o conferinţă de presă.

'Toate grupurile înarmate ilegale trebuie să fie dezarmate, toate clădirile ocupate ilegal trebuie date înapoi proprietarilor lor legitimi, toate străzile, pieţele şi alte locuri publice din oraşele ucrainene trebuie eliberate', se arată în document.

Acesta prevede de asemenea o amnistie pentru cei care vor respecta dispoziţiile acordului, cu excepţia celor care 'se fac vinovaţi de crime capitale'.

Şeful diplomaţiei ruse a mai anunţat că participanţii au decis să continue întâlnirile 'în diferite formate' şi sunt de acord ca OSCE (Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa) să-şi asume un rol principal în medierea crizei.

Serghei Lavrov a făcut apel, pe de altă parte, la lansarea imediată a unui dialog naţional în Ucraina, precum şi la descentralizare şi acordarea unei mai largi autonomii regiunilor ucrainene. El a calificat totodată drept 'discriminatorii şi neprieteneşti' restricţiile impuse deplasărilor unor cetăţeni ruşi, în contextul tensiunilor din Ucraina.

În acelaşi timp, a dat asigurări şeful diplomaţiei de la Moscova, Rusia 'nu are niciun fel de dorinţă' de a trimite trupe în Ucraina. 'Acest lucru ar fi împotriva intereselor noastre fundamentale', a conchis Lavrov.

Tag-uri: lavrov, Rusia, SUA, Ucraina, UE
loading...

Ştirile orei

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ