Vicepreşedintele Argentinei, audiat într-un dosar de corupţie

| 10 iun, 2014

Vicepreşedintele argentinian Amado Boudou a fost audiat luni de un judecător de instrucţie într-un dosar de corupţie, o premieră în Argentina pentru un vicepreşedinte în exerciţiu, relatează AFP.

Amado Boudou este suspectat că, pe vremea când era ministru al economiei, în 2010, ar fi intervenit în favoarea unei companii în pragul falimentului, imprimeria Ciccone, care deţine monopolul emisiei de bancnote în Argentina, şi că ar fi deţinut acţiuni la această societate.


La ieşirea din tribunalul de la Buenos Aires, unde a petrecut luni nouă ore, vicepreşedintele argentinian a declarat din nou, aşa cum o face de luni de zile, că este nevinovat.


Judecătorul de instrucţie va audia pe parcursul săptămânii mai mulţi presupuşi actori ai afacerii Ciccone, după care va dispune de un termen de zece zile pentru eventuale reţineri.


Ales în alegerile prezidenţiale din 2011 împreună cu Cristina Kirchner, Amado Boudou este oficial numărul doi în stat, dar este ţinut la distanţă de guvernarea propriu-zisă a ţării, preşedinta de centru-stânga preferând să se bazeze pe un cerc închis de o jumătate de duzină de consilieri apropiaţi, notează AFP.


Amado Boudou, de 51 de ani, de origine franceză, a fost propulsat în fruntea statului în două rânduri atunci când preşedinta a fost indisponibilă, din cauza unor intervenţii chirurgicale şi a convalescenţei care a urmat, dar s-a mulţumit cu o activitate în principal de protocol.


Potrivit judecătorului Ariel Lijo, vicepreşedintele şi alte persoane citate în dosar 'au achiziţionat întreprinderea Ciccone Calcografica pe vremea când Boudou era ministrul al economiei (al fostului preşedinte Nestor Kirchner) prin intermediul societăţii The Old Fund, având drept scop final încheierea unui contract cu statul pentru imprimarea de bancnote şi de documente oficiale'. Între timp, imprimeria a fost naţionalizată.


Pe de altă parte, vicepreşedintele acuză opoziţia că încearcă ca prin acest caz să atace guvernului Cristinei Kirchner.


Pe lângă dosarul Boudou, preşedinta argentiniană ar putea avea neplăceri şi din cauza unui alt caz. Justiţia elveţiană a solicitat la sfârşitul lui mai de la cea argentiniană informaţii privind familia omului de afaceri Lazaro Baez, un apropiat al Cristinei Kirchner, după depunerea într-o bancă elveţiană a circa 22 de milioane de dolari de către societăţi care au legături cu familia Baez, notează AFP.

loading...

Ştirile orei

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ