Victor Ponta în Turcia – premierul a luat de mult faţa preşedintelui la vizite externe

| 28 aug, 2014

Pentru Victor Ponta, principalul obiectiv extern este întărirea legăturilor cu partenerii euro-atlantici ai României.

Victor Ponta va reprezenta România la învestirea în funcţie a preşedintelui ales al Republicii Turce, Recep Tayyip Erdoğan. Dincolo de momentul în sine, prezenţa primului-ministru român la Ankara este extrem de importantă, relaţia cu Turcia reprezentând pentru ţara noastră o miză foarte mare, având în vedere că vorbim despre o economie în plin avânt, aflată în imediata apropiere a ţării noastre. Oportunitatea de a avea o legătură strânsă cu acest stat din ce în ce mai influent în politica internaţională nu trebuie ratată.

Însă, vizita premierului român la Ankara trebuie privită în contextul mai larg al politicii externe dusă de premierul Victor Ponta în ultimii ani. Indiferent de ce ar încerca să susţină preşedintele Băsescu în legătură cu strategia premierului, în ultimii doi ani Victor Ponta a reuşit practic să reînvie politica externă a României. Viziunea liderului de la Palatul Victoria se bazează nu pe discursuri ieftine şi lipsite de vreo finalitate concretă, ci pe crearea unor relaţii bilaterale de pe urma cărora ţara noastră să aibă de câştigat.

Citeşte şi: Cu ce obiective merge România la summitul NATO

O primă zonă importantă de care Victor Ponta s-a ocupat în mod constant este legată de crearea de noi legături cu state ale căror economii sunt în plin avânt. De exemplu, turneul asiatic desfăşurat anul trecut de premierul României a deschis un nou capitol în relaţia României cu China, stat în care liderul executivului de la Bucureşti se va duce din nou în luna septembrie şi a cărui premier ne-a vizitat deja.

De asemenea, tot în opoziţie cu retorica prezidenţială, unul dintre obiectivele externe vizate de premier este şi cea a menţinerii relaţiilor cu partenerii vestici ai României, mai ales într-un context regional din ce în ce mai complicat. Aşa cum declarat în repetate rânduri, pentru Victor Ponta principalul obiectiv extern este întărirea legăturilor cu partenerii euro-atlantici ai României. În acest sens, vizitele făcute de liderul executivului de la Bucureşti în majoritatea capitalelor europene reprezintă cele mai bune dovezi ale acestei strategii.

De asemenea, la finalul lunii septembrie, Victor Ponta va întreprinde cea de-a doua vizită în decurs de doar un an în SUA, pentru a participa la Adunarea Generală a ONU, dar şi pentru a se întâlni cu reperezentanţi ai unor mari companii americane din domeniul energetic. Vizita în SUA survine de asemenea după ce în luna mai vicepreşedintele american Joe Biden a fost la Bucureşti, unde a lăudat performanţele economice pe care actualul executiv le-a făcut în ultimele luni şi a vorbit despre sprijinul continuu pe care SUA îl ca acorda României.

Citeşte şi: Gazoductul Iaşi-Ungheni: România şi-a făcut treaba

În fine, cea de-a treia componentă a strategiei externe a premierului este legată de sprijinul efectiv pe care România a început să îl acorde Republicii Moldova, inaugurarea de marţi a gazoductului Iaşi-Ungheni fiind cea mai bună dovadă a acestui fapt. De asemenea, lobby-ul făcut de executivul român la Bruxelles a atârnat greu în decizia conducerii UE de a accelera parcursul european al vecinilor noştrii de peste Prut.

Având în vedere toate aceste elemente, este uşor de argumentat de ce în ultimele luni România a devenit atât de atractivă pentru companiile din alte ţări, investiţiile străine fiind pe un trend pozitiv cu o creştere accelerată. Acest fapt nu putea să aibă loc fără viziunea pragmatică de care Victor Ponta dă dovadă în politica externă, premierul României făcând din ţara noastră un jucător important nu doar în politica regională ci şi în cea internaţională.

loading...

Ştirile orei

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ