Un secret despre limba română a fost scos la iveală de Vatican

| 12 dec, 2013

Teologul de talie internaţională Miceal Ledwith afirmă că limba latină este o limbă românească şi nu cum se credea până acum că limba română este o limbă latină.

"Chiar daca se stie ca latina este limba oficiala a Bisericii Catolice, precum si limba Imperiului Roman, iar limba romana este o limba latina, mai putina lume cunoaste ca limba romana, sau precursoarea sa, vine din locul din care se trage limba latina, si nu invers. Cu alte cuvinte, nu limba romana este o limba latina, ci mai degraba limba latina este o limba romaneasca. Asadar, vreau sa-i salut pe oamenii din Muntii Bucegi, din Brasov, din Bucuresti. Voi sunteti cei care ati oferit un vehicul minunat lumii occidentale (limba latina)", spune Miceal Ledwight într-un interviu acordat la TVR Cluj.

Papa Ioan Paul al II-lea a spus, cu ocazia vizitei in Romania, din anul 1999, ca Romania este “Gradina Maicii Domnului”? In sustinerea afirmatiei este adusa si una dintre cele mai vechi relatari despre limba vorbita pe teritoriul Romaniei, inca inainte de Hristos.

 

"Colhii si dacii ma cunosc, ei vorbesc o limba barbara, de idioma latina” (Horatiu, marele poet roman (65 i. Chr. – 08 i. Chr.) – Odele, I, 20 (afirmatie facuta cu aproape un secol si jumatate inaintea cuceririi unei parti din Dacia).

 

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

86 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
13 mai, 2014
Mihai Marian
Am citit articolul si postarile de aici cu real interes,dar din pacate nimeni nu a atins puntul culminant.Se vorbeste de logica,dar logica nu exista.Se aminteste ca Traian era dac,dar nu era.In fine multe discutii ,pana la Troia ,Romullus si Remus.Eu am sa va spun ceva ce sigur nici macar unul nu a gandit ,iar istorici rau intentionati nu vor spune asta niciodata.Am sa va prezint o scena din filmul american Gladiatorul ,cand scalv fiind acesta i se spunea spaniloul.Personajul principal era un fost general din armata romana care conducea fortele auxiliare in Germania zilelor noastre in vremea imparatului Aurelian.Cand acesta a ajuns ca si gladiator la Roma si a vazut Colloseum,intrebat de Lanist daca a vazut asa ceva pana atunci Maximus a spus ca nu si ca nu fusese in Roma niciodata.ssi era in viziunea imparatului viitorul mostenitor.De aici deducem ca legiunile romane erau de toate nationalitatile,pentru ca Roma era un imperiu.Deci in Dacia romana cele patru legiuni ramase dupa razboi nu erau latine ci mercenari platiti din toate colturile imperiului.Deci nu vorbeau latina decat foarte ,foarte putini dintre ei si ma refer aici la capetenii.O legiune romana din datele wikipedia avea intre 4500 si 6000 soldati din coloniile impreiului .Plus ca Traian, dupã cucerirea Daciei, a adus aici din toate pãrţile imperiului o mulţime nenumãratã de colonişti spre a cultiva câmpurile şi a locui oraşele, depopulate de lungile rãzboaie ale lui Decebal.Din cate stiu eu populatia majoritara asimileaza pe cei minoritari si nu invers..Insusi regele gall Vercingetorix se adresa lui Burebista marele rege trac cu "bunul meu prieten de la rasarit vlah" .Tracia in vremea lui Burebista se intindea pe mai mult de jumatate din europa de azi si anume de la granita cu Elvetia,nordul Italiei (deci Traian era trac),Macedonia,Bulgaria ,nordul Turciei(deci Troia era cetate traca si Eneia tatal lui Romullus si Remus era trac) insula serpilor de unde provenea marele Ulise si sudul Uc
19 mai, 2014
iulian florin
mare adevar
eu sunt mai mult decat sigur ca aici este izvorul limbii latine ....sa nu uitam ca suntem singura tara vb de latina in mijlocul atator state slave...plus ca denumirile oraselor inainte de razboiul cu romanii aveay rezonanta latina Apullum,Calatis,
Histria,Tomis,Petrodava Napoca etc. Un alt argument este ca Romanii nu au cucerit si stapanit niciodata nordul tarii ci doar de la meridionali in sud catre dunare...numele romanesti de astazi sunt mult mai aproape de latina veche decat a Italienilor de astazi gen Iulian(iulius)Traian, Ovidiu(ovidius)Lucian(Lucius) si multe altele ..care in italia nu ai sa gasesti numele astea. Un alt argument este ca am stat sub domnie totalitara Turca 500 de ani....si nu stiu daca au ramas zece cuvinte Turcesti in vocabularul limbii Romane. Sa nu mai zicem de culturile vechi de milenii din zona noastra cum ar fi cultura Cucuteni sau cultura Costisa prima avand peste 6 milenii perioada in care Romanii nu existau...adica nu se desprinsese inca dintre noi in triburi migratoare si ajunsesera inca in peninsula Italica si Iberica. Ptr cine nu stie Traian era primul conducator al imperiului Roman care nu era de origine din Italia si era din Spania de astazi si totusi vb aceeasi limba. In concluzie Spania ,Italia si Romania au aceleasi origini si ei se trag din romani si nu noi din ei!!!!
19 feb, 2014
DAC
Traian cu decebal vorbeau fara talmaci si se spune ca a fost razboi fratricid. $ imparati romani au fost daci.
19 feb, 2014
"DOR" de duca
Hehe..nu ca "nu ar fi fain " ce se scrie in acest articol..insa ia intreti si pe aici ..si apoi sa dati o parere..un sfat ceva..despre ce spune omul asta aici ..:))
http://blogsferatu.frogcp.com/2013/08/o-bloggerita-un-blogger-si-un-scandal-social/
e tare ..tare "di tata"..:))))
06 feb, 2014
nae girimea
Am cautat in opera lui Horatiu , I , 20 si nu am gasit afirmatiile atribuite. Se pare ca Ovidiu a avut dreptate.
08 ian, 2014
Vasile
Exista multe taine ascunse dar nu stim inca adevarul, stim caci forte puternice pe GLOB isi doresc distrugerea Romaniei, atunci pentru mine este o dovada clara caci cineva are un interes bine intemeiat sau motiv sa o faca, stiu caci ceva este in tara asta care ii deranjeaza sau le sta in drum, stiu caci Romania cu toate blestemele ei are ceva anume, asa de mica si neimportanta are totusi un simbol pe glob si in istoria globala, dar mai stiu caci romanii sint oameni neseriosi si asta ne-a costat mult in ultimii de la Revolutie. Nu am probe si dovezi scrise sa le citesc care sa imi spuna caci Romania este totusi o tara asa numita sfinta dar stiu caci oamenii sint delasatori si neseriosi, asta fiind o exprimare politicoasa, adevarul este mult mai dur.
De ce ne-am nascut in Romania NOI cei de aici ..., NU STIU , dar stiu caci avem o misiune in viata noastra, urmeaza sa o descoperim, nimic nu este accidental...
13 ian, 2014
Peniel
@
bai Vasile... cam multi de caci. mai bine scriai...in latina
20 feb, 2014
iulian
domnule vasile,neserios esti d-ta,pentru ca se cunoaste ca nu faci parte dintre ,noi romanii ,cacaciala dvs ,caci ,caci etc ,denota ca santeti ,un taran analfabet ,scz, de ce nu evreu ,ptr ca tot pomeniti de tara sfanta, ei bine un patriot ,isi considera tara ,sfanta, indiferent unde traieste ,se gandeste mereu de locul unde s-a nascut ,de tara mama .......

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ