De ce trebuie sa mănânci dovlecei. Vei rămâne surprins

| 08 apr, 2014

Poti manca dovlecei fara limite, dat fiind faptul ca are un aport caloric nesemnificativ: doar 15 calorii in 100 de grame. Dovleceii contin 95 la suta apa naturala si o cantitate record de oligoelemente si vitamine. In top, potasiul in cantitate de 700 de miligrame in 100 de grame de dovlecel, si fosfor (230mg/100 de grame), la care se adauga magneziu si calciu.

Originar din America Centrala, dovlecelul este una dintre cele mai fine si delicate legume. O dovada a delicatetii este si faptul ca este printre primele legume recomandate bebelusilor, la diversificarea alimentara.

Dovleceii sunt o leguma benefica pentru sistemul cardio-vascular, cu efect hipertensiv, tocmai ca urmare a combinatiei de minerale pe care le contine.

Dovleceii au 15 calorii in 100 de grame

In ceea ce priveste vitaminele dovleceii contin 0,35 miligrame de vitamina B3 si provitamina A, la care se adauga cel putin sapte miligrame de vitamina C. Toate acestea in doar 100 grame de dovlecel. Trebuie spus ca vitaminele din dovlecel sunt foarte volatile. Sunt in cantitatea maxima in dovleceii proaspeti si scad cu circa 25 la suta in fiecare zi.

Una din calitatile exceptionale ale dovleceilor este capacitatea lor de a bloca radicalii liberii, iar prin aceasta blocheaza toate procesele inflamatorii si degenerative pe care acestia le provoaca. Un alt motiv pentru care trebuie sa mananci dovlecei este acela ca sunt o sursa de fibre care variaza in functie de varsta dovlecelului. Cei tineri contin pectina, cei maturi celuloza. Dovlecelul este un veritabil pansament gastric.

Dovlecelul este excelent in dieta. Poate fi consumat in orice cantitate, singura grija fiind modul in care este preparat. Ideal este sa fie fiert in aburi sau copt cu un strop de ulei, la cuptor. Poate fi consumat si crud, sub forma de salata. Cu ulei, sare si multa lamaie este perfect. Se potriveste bine cu rosii si vinete, nu doar in ceea ce priveste gustul ci, mai ales din punctul de vedere al compozitiei nutritionale.

Dovleceii contribuie la reducerea depozitelor adipoase, scad colesterolul si hidrateaza.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ