FMI îl pune la punct pe Traian Băsescu

| 14 feb, 2014

FMI-ul validează o dată în plus măsura preconizată de către cabinetul român, arătând de o manieră lipsită de echivoc faptul că atacul lansat de președintele Băsescu pe acest subiect nu se susține. Ca urmare, Traian Băsescu obține în mod paradoxal, exact contrariul a ceea ce și-a propus, adică îi oferă cabinetului o posibilitate suplimentară de a le demonstra românilor că reeșalonarea creditelor la bănci este o măsură bună.

Într-un interviu acordat marțea aceasta postului favorit de televiziune, B1TV, Traian Băsescu a criticat la scenă deschisă FMI-ul, pentru îndrăzneala de a fi validat pozitiv propunerea cabinetului privind reeșalonarea ratelor pentru românii care au credite la banci și venituri lunare de sub 1.600 de lei. "Este o măsura greșită care ne descalifică, ca și stat. Și aici nu am ezitare să vă spun că și echipa Fondului a greșit, acceptând această soluție. Am văzut-o pe dna șefă a FMI (Andrea Schaechter, șefa misiunii FMI in Romania) fericită că s-a găsit o soluție. Nu, experiența îmi spune că este greșit, iar doamna trebuie să aibă experiența suficientă pentru a conduce delegația Fondului în România", s-a dezlănțuit Traian Basescu.

Desigur, afirmațiile lui Traian Băsescu nu i–au surpins prea tare pe români, care s-au obişnuit deja ca președintele să facă albie de porci orice actor instituțional sau politic a cărui poziționare nu îi este pe plac la un moment dat. Numai că FMI-ul nu este nici pe departe instituția care să întoarcă și celălalt obraz și să lase ca imaginea sa să fie călcată în picioare cu atâta ușurință.

Așa încât, într-un răspuns extrem de sec, instituția de la Washington l-a pus la punct pe Traian Băsescu, arătând că măsura pe care președintele o critică cu atâta înfocare este pe deplin justificată economic și social.

Astfel, FMI arată că ”noua schemă anunțată pentru susținerea celor îndatorați din clasa de jos și cea mijlocie le asigură extra-lichidități pentru următorii doi ani”. De asemenea, în continuarea argumentației, Fondul precizează, sub rezerva că măsura nu a fost încă complet definitivată, că măsura nu presupune depășirea indicatorilor macoreconomici agreați de către România prin acordul stand-by.

În sfârșit, FMI-ul face precizări și în ceea ce privește motivația economică a reeșalonării creditelor la bănci, accentuând asupra ideii că ea va fi implementată în scopul ”de a sprijini cererea internă slabă și de a stimula economia în ansamblu”. Adică exact ceea ce susținea și premierul Victor Ponta la anunțarea măsurii, când vorbea despre faptul că reeșalonarea va permite "o creștere moderată, dar importantă" a consumului.

Altfel spus, FMI-ul validează o dată în plus măsura preconizată de către cabinetul român, arătând de o manieră lipsită de echivoc faptul că atacul lansat de președintele Băsescu pe acest subiect nu se susține. Ca urmare, Traian Băsescu obține în mod paradoxal, exact contrariul a ceea ce și-a propus, adică îi oferă cabinetului o posibilitate suplimentară de a le demonstra românilor că reeșalonarea creditelor la bănci este o măsură cu o utilitate crescută atât din punct de vedere social cât și economic.


Din fericire pentru România, FMI-ul se convinsese deja încă dinainte ca Traian Băsescu să iasă la atac pe tema reeșalonării creditelor la bănci, că președintele nu mai are în realitate niciun cuvânt de spus în ceea ce privește politicile economico-financiare, și, ca urmare, ieșirea sa a avut un impact minim în ceea ce privește relația României cu Fondul. Ca urmare, întregul episod rămâne doar o simplă pată neagră pe obrazul președintelui, care a reușit să se acopere din nou de ridicol, încercând să intervină pe tărâmul specialiștilor în economie.    

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

3 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
14 feb, 2014
Alex
.
As vrea sa-l vad pe Basescu pus la punct de judecatori, defapt pus la celula nu la punct.
14 feb, 2014
esticretindecitetratez
iata cum a dezmintit si l-a pus la punct FMI:
„Noua schemă anunţată pentru susţinerea celor îndatoraţi din clasa de jos şi cea mijlocie le asigură extra-lichidităţi pentru următorii doi ani. Înţelegem că măsura este destinată celor care nu sunt în urmă cu datoria mai mult de 90 de zile cu scopul de a sprijini cererea internă slabă şi de a stimula economia în ansamblu. În orice caz, parametrii detaliaţi ai schemei urmează să fie dezvăluiţi de guvern şi aşteptăm cu nerăbdare să examinăm detaliile pentru a ne asigura că viitoarea răspundere fiscală rămâne se păstrează în limitele agreate cu FMI şi CE”, a precizat FMI pentru Digi24.

deci nu a fost inca acceptata...asteapta cu nerabdare sa examineze detaliile..
de fapt ar urma sa o aplice cu acordul bancilor..
bancile ezita..
practic,a ramas sa vedem:.....ca regionalizarea,ca descentralizarea,ca privatizarea ,noua Constitutie ,cota progresiva,ca Oltchimul,etc..
inca o dezinformare marca inregistrata pseudoziarist Radu,care a luat de buna decat o sursa:sursa de unde isi ia banul...
14 feb, 2014
ioan pribeagu
Asa tinara si asa pupincurista.Iti recomand sa cint la alta masa.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ