Klaus Iohannis: Am reușit în timp record să avem o nouă strategie națională de Apărare

| 18 noi, 09:28

România a reușit în timp record să aibă o nouă strategie de Apărare, care include paradigme noi, noțiuni precum prevenire, securitate națională extinsă și colaborarea interinstituțională, a afirmat, marți, președintele Klaus Iohannis.

"În acest an am reușit să creăm un cadru care deschide posibilitatea pentru Armata Română să își ia locul pe care îl merită. La începutul anului am reușit împreună cu partidele politice să ne înțelegem asupra unui pact privind finanțarea cheltuielilor cu apărarea. Faptul că până în 2017 vom avea o alocare de 2% din PIB și vom menține timp de cel puțin un deceniu această finanțare deschide orizonturi absolut noi pentru ceea ce se poate face în domeniul Apărării. (...) Am reușit în timp record și cu o muncă asiduă să avem o nouă strategie națională de Apărare, o strategie care vine cu paradigme noi, o strategie de apărare care pentru prima dată include noțiuni precum prevenire, securitate națională extinsă, include în premieră colaborarea interinstituțională ca și element al securității naționale. (...) Această strategie se poate aplica doar atunci când se modernizează legislația care se referă la instituțiile și procedurile legate de securitatea națională", a spus Iohannis la ceremonia de preluare a mandatului de ministru al Apărării de către Mihnea Motoc.

Citeşte şi:  Klaus Iohannis: Acest Guvern independent politic este o şansă pentru România

El a amintit că Armata Română are încrederea populației, dar a precizat că nivelul de înzestrare este încă în urmă.

"Dacă reușim să convingem acest Guvern, următorul guvern și poate încă unul să țină de finanțarea de 2% pentru Apărare, atunci puteți să vă imaginați că avem o șansă unică, avem șansa să rezolvăm problema înzestrării. Atunci, cu problema înzestrării rezolvată, cu problema finanțării cheltuielilor de personal rezolvată, cu proceduri noi, moderne de interoperabilitate, atunci vom fi în situația să spunem acum suntem pregătiți", a mai spus președintele, urând succes lui Mihnea Motoc în funcția de ministru al Apărării.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ