Lacrimile de corcodil ale lui Blaga, reacție la furișagul de primari PDL de cuplul Băsescu–Udrea

| 16 mar, 2014

Schema cuplului Băsescu Udrea de a folosi Fundația Mișcarea Populară pentru a sifona membri ai PDL l-a făcut în final pe Vasile Blaga să plângă cu lacrimi de crocodil după primarii pedeliști care au fost prinși în mreaja lansată de la Cotroceni.

Pierderea definitivă a edililor ar putea însemna începutul sfârșitului pentru PDL și pentru Vasile Blaga.

Manevra PMP își are geneza după 23 martie 2013, după ce PDL l-a reales în fruntea partidului pe Vasile Blaga și pe Elena Udrea a exclus-o din ecuație. Acela a fost momentul propice pentru Traian Băsescu să se delimiteze de PDL, chiar și printr-o postare pe Facebook, prin care își lua „adio” definitiv și irevocabil de la „partidul său de suflet”.

Însă, acel mesaj de „adio” avea să anunțe construirea unei alte formațiuni. După doua zile, consilierii Președintelui, în frunte cu Cristian Diaconescu, au anunțat crearea Fundației Mișcarea Populară, înregistrată la OSIM pe numele Ioanei Băsescu, fiica cea mare a lui Traian.

La 23 iulie 2013, Partidul Mișcarea Populară a fost lansat și condus interimar de fostul consilier Prezidențial Eugen Tomac, care demisionase înainte cu câteva zile din PDL. În plus, Comitetul de inițiativă Națională al PMP era condus de foști reprezentanți ai PDL, Teodor Baconschi, Cristian Petrescu și Adrian Papahagi, iar Eugen Tomac dădea asiguări că noua formațiune rămâne „partenera” Președintelui Traian Băsescu.

Însă „boom-ul PDL” a fost atins pe 29 ianuarie 2014, când PMP a fost înregistrat în Registrul partidelor politice, prin decizia finală a Curții de Apel București, iar Elena Udrea anunța a doua zi că pleacă din rândurile democrat-liberalilor pentru a intra în noua formațiune. Mai mult, după ce Traian Băsescu și Elena Udrea au reușit „să-i ademenească” la PMP atât pe parlamentarii pedeliști, cât și pe mai multi consilieri locali ai PDL, au trecut la „liga a doua” - primarii PDL.

Numai că, potrivit legistației în vigoare, orice edil își pierde mandatul dacă demisionează din partidul pe listele căruia a candidat. Iar pentru a depăși acest „mic obstacol”, băsiștii au inventat o șmecherie prin care rigorile legii sunt fentate. Practic, primarii PDL se pot înscrie în Mișcarea Populară - chiar dacă acestă operațiune presupune o schimbare clară a „confesiunii” politice. Primarii pur și simplu devin membri ai Fundației.

Prin această manevră, edilii își mențin mandatele, iar cuplul Elena Udrea – Traian Băsescu îl pot ține în șah pe Vasile Blaga, care nu are la dispoziție alternativa de a-i exclude din partid pe falșii pedeliști, care se vor bucura în continuare de funcția lor. Cel mai bun exemplu în acest sens este chiar fostul premier PDL Emil Boc, căruia îi era frică să plece din PDL pentru a nu pierde primăria Clujului, dar care s- înscris în Fundația Mișcarea Populară.

Aceste mici jocuri politice înseamnă că infrastructura organizațională a PDL este din ce în ce mai slăbită, ceea ce îi diminuează considerabil șansele la alegerile europarlamentare și prezidențiale. Rupând „pedelist cu pedelist” din partid, Traian Băsescu își reconstruiește o armată electorală – chiar dacă vorbim despre soldați mercenari, traseiști sau ușor de cumpărat. La ce o va folosi? Chiar zilele acestea s-a anunțat că Elena Băsescu, fiica președintelui, va candida la europarlamentare pe listele PMP. Afacerile rămân în familie.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ