Lovitură grea pentru decanul Facultăţii de Medicină din Iaşi. Este acuzat că a luat MITĂ un ceainic şi o tavă

| 25 noi, 2014

Procurorii anticorupţie au pus-o sub acuzare pe Doina Azoicăi, decan al Facultăţii de Medicină a UMF Iaşi, acuzând-o de luare de mită. Profesoara ar fi primit prin poştă, la sediul UMF, o tavă şi un ceainic de argint drept răsplată pentru înmatricularea unui student străin, scrie ziaruldeiasi.

Anchetatorii îi interzic să mai rămână decan în perioada în care este cercetată sub control judiciar.

În acelaşi dosar cu cel al decanului de la Facultatea de Medicină Generală au mai fost puşi sub acuzare doi cetăţeni străini, unul de origine marocană şi unul cu dublă cetăţenie, palestiniano-română. Potrivit procu­ro­rilor, pe 22 noiembrie 2014, prin intermediul lui Agha Ro­meen şi al altor persoane, Doina Azoicăi ar fi primit o tavă placată cu argint şi un ceainic. Anchetatorii ieşeni au precizat că cele două bunuri ar fi fost primite de decanul ieşean „drept răsplată pentru faptul că, anterior, ac­ceptase, în exercitarea atribu­ţiilor ce îi reveneau, în calitate de decan al Facultăţii de Medi­cină Generală Iaşi, îns­crierea, în cadrul acestei instituţii a fiului inculpatului Haizoun El Houssine”. Acesta din urmă, alături de Agha Ro­meen, au fost şi ei puşi sub acuzare pentru dare de mită. DNA a precizat, ieri, printr-un răspuns remis „Ziarul de Iaşi“, că nu pot oferi mai multe detalii despre acest caz.

Pe lângă mita pe care anche­tatorii spun că a primit-o Doina Azoicăi, aceş­tia au mai instituit împotriva ei şi o serie de măsuri coercitive, în baza controlului judiciar instituit. Astfel, în documentul remis ieri de către DNA se arată că, la fel ca şi ceilalţi doi străini, Azoicăi trebuie să se prezinte la Poliţie de câte ori este solicitată, nu are voie să pă­ră­sească Iaşul fără acordul procu­rorului, sau să comunice periodic „informaţii relevante despre mijloacele lor de existenţă“. De asemenea, cei cerce­taţi în acest dosar nu au voie să comunice între ei. Ade­vărata lovitură primită de Azoicăi este interzicerea exerc­i­tării profesiei de decan la Facultatea de Medi­cină Gene­rală. Aceasta se întâmplă în con­diţiile în care cadrul universitar este conside­rat, potrivit mai multor surse din mediul acade­mic, ca fiind favo­rită pentru preluarea funcţiei de rector, în­cepând cu anul viitor, când mandatul lui Vasile Astărăstoae se va încheia.

Poziţia Universităţii

Conducerea universităţii se arată revoltată de comunicatul publicat ieri de DNA, cu atât mai mult cu cât, spun membrii acesteia, cele două obiecte au venit prin poştă la UMF, şi că acestea sunt obiecte simbol în spaţiul arab, care se oferă adesea drept cadou.

„Membrii Consi­liu­lui de Administraţie al universităţii iau act cu revoltă de co­municatul de presă al Direc­ţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Iaşi cu privire la presupusa luare de mită a decanului Facultăţii de Medicină din cadrul UMF. Doamna prof.dr. Doina Azoicăi, membru marcant al comunităţii academice şi medicale din Ro­mânia, este acuzată pe nedrept de luare de mită. Considerăm că este ridicol ca un gest simbolic al unui coleg din spaţiul arab - tava şi ceainicul sunt simboluri ale zonei islamice - să fie privit ca o luare de mită, cu atât mai mult cu cât acest cadou a fost trimis prin colet poştal, la se­diul universităţii, doamna decan nefiind în localitate (...)“, se spune în comunicat.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ