Mediul imobiliar din România a devenit mai stabil pentru tranzacţii

| 13 aug, 2013

Mediul imobiliar a devenit mai stabil pentru tranzacţii, ceea ce s-a văzut şi în nota optimistă în care a început acest an în România, valorile de tranzacţionare urmând să înregistreze cel mai înalt nivel din ultimii ani, se arată într-un studiu EY - Global Capital Confidence Barometer.

"Diferenţa între valorile de tranzacţionare estimate de cumpărători şi cele estimate de vânzători s-a redus spectaculos şi este de aşteptat să scadă în continuare în următoarele 12 luni. Acest fenomen sugerează o posibilă accelerare a tranzacţiilor spre sfârşitul acestui an. În plus, executivii din domeniul imobiliar sunt mult mai încrezători în privinţa evoluţiei economiei globale decât în urmă cu şase luni", se arată în studiul EY.

Potrivit studiului, respondenţii au fost mult mai optimişti cu privire la creşterea ocupării forţei de muncă (48% în 2013 faţă de 28% în 2012), veniturile corporative (49% în 2013 faţă de 22% în 2012) şi disponibilitatea pentru creditare (51% în 2013 faţă de 18% în 2012). Ultima categorie este critică pentru sectorul imobiliar, din cauza dependenţei acestuia de finanţări. 

"Optimismul evident înregistrat de studiul nostru, chiar dacă precaut pe alocuri, sugerează că mediul imobiliar a devenit mai stabil pentru tranzacţii, ceea ce s-a văzut şi în nota optimistă în care a început acest an în România. Totuşi, în continuare investitorii activi sunt interesaţi să cumpere proprietăţi cu standard cât mai ridicat la preţuri sub nivelul pieţei", a spus Horiana Istodor, senior manager în cadrul departamentului de Evaluare şi Modelare Financiară, EY România.

Din primele cinci pieţe considerate atractive pentru investiţii, patru - respectiv India, China, Qatar şi Chile - sunt pieţele emergente care prezintă un potenţial puternic de creştere, dar şi un risc mai mare. A cincea piaţă din top - Canada - a cunoscut o creştere economică solidă în ultimii ani şi a rezistat crizei financiare mondiale mai bine decât majoritatea celorlalte ţări. 

"O absenţă notabilă de pe lista pieţelor preferate pentru investiţii sunt statele europene. Germania este cea mai bine clasată, pe locul 15. Acest lucru sugerează o preocupare permanentă a investitorilor imobiliari pentru stabilitatea economică şi tendinţele economiilor din zona euro. Volumul total al tranzacţiilor din real estate a atins 214 miliarde de dolari în primul trimestru 2013, în creştere cu 23% faţă de anul trecut. Creşterea s-a înregistrat în toate tipurile de proprietăţi", se arată în comunicatul citat.

Global Capital Confidence Barometer este un sondaj periodic la nivelul executivilor de top din companii din întreaga lume, realizat de the Economist Intelligence Unit (EIU). Cei intervievaţi sunt clienţi şi contacte EY. Această ediţie a studiului s-a concentrat pe cei 117 executivi de top din sectorul imobiliar, industria hotelieră şi industria construcţiilor.

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 167.000 de angajaţi în 700 de birouri din 140 de ţări şi venituri de aproximativ 24,4 miliarde de dolari, în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2012.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ