Ministerul Agriculturii va finanţa trei centre zonale de cercetare în domeniul pomiculturii

| 22 iun, 2013

Ministerul Agriculturii va finanţa trei centre zonale de cercetare în domeniul pomiculturii, la Mărăcineni-Piteşti, Iaşi şi Bistriţa, care să producă material săditor necesar din 2014, când va începe programul de reconversie în pomicultură, a anunţat sâmbătă ministrul Daniel Constantin.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat în cadrul unei mese rotunde pe teme agricole, că statul va finanţa trei centre zonale de cercetare în domeniul pomiculturii, care să producă material săditor autohton necesar din 2014, când va începe programul de reconversie în pomicultură, potrivit Mediafax. Daniel Constantin a spus că este vorba de cele din Piteşti-Mărăcineni pentru sudul României, Iaşi pentru Moldova şi Bistriţa pentru Transilvania.

"Avem în plan la finalul lui 2014 să începem un program de reconversie la pomicultură după modelul pe care l-am implementat cu succes la viticultură. Vrem să începem şi pe zona de pomicultură plecând de la o realitate care există astăzi în România. Peste 50 la sută din plantaţiile pomicole sunt, din păcate, în declin. Din acest motiv, din banii europeni pe care îi avem pentru 2014-2020, o alocare importantă, un subprogram va fi dedicat pomiculturii.

Mi-ar plăcea să fim pregătiţi cu material săditor din România în 2014, când vom avea la dispoziţie aceşti bani europeni, nu cu material săditor pe care îl importăm din străinătate. Nu suntem pregătiţi per ansamblu să facem faţă unei competiţii. Din acest motiv, am luat decizia zilele trecute să avem trei centre de cercetare extrem de importante, pe care să le finanţăm ca să reprezinte un punct de pornire pentru programul de pomicultură. Staţiunea de la Bistriţa poate să deservească toată zona Transilvaniei. Vom face toate eforturile ca, în programul tematic pentru cercetare, în anul 2013 să alocăm sume importante astfel încât staţiunea de la Bistriţa să devină o pepinieră pentru tot înseamnă plantaţie pomicolă din Ardeal, aşa cum vom încerca la Mărăcineni-Piteşti pentru sudul României şi la Iaşi pentru zona Moldovei", a declarat ministrul Agriculturii.

El a afirmat că îşi doreşte ca România să fie pregătită să facă facă concurenţei din străinătate, întrucât vor fi alocaţi bani mulţi, iar străinii vor vrea să profite de acest lucru şi să vândă, la noi, soiuri din import.

"Pe sectorul de pomicultură vrem să fim pregătiţi. Vom începe programul de reconversie în a doua parte a anului 2014. Vrem să pregătim sectorul de cercetare şi de creare de pepiniere pentru pomicultură pentru competiţia pe care o vom avea. Vom avea bani europeni la dispoziţie, nu puţini, ceea ce va atrage şi investitori străini în această zonă, care vor dori să-şi vândă soiurile lor şi atunci există un pericol vis-a-vis de soiurile româneşti care sunt mult mai bune din punct de vedere calitativ şi mult mai bune din punctul de vedere al rezistenţei la această zonă. Cercetarea din România s-a mişcat în această perioadă şi a produs soiuri rezistente şi mult mai competitive decât soiurile din afară", a spus Daniel Constantin.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ