Ponta - înțelept

| 11 dec, 2013

Premierul Victor Ponta a anunţat luni intenția amânării creșterii accizei pe motorină cu cel puţin trei luni. În timp ce acciza se va aplica la benzină de la 1 ianuarie, acciza pe motorină care afectează activitatea transportatorilor din România, se va aplica la cel puţin trei luni distanţă de începutul anului.

Bugetul de stat pe anul 2014 este încă blocat în eterul lui Băsescu. Bătălia politică s-a dat cu cuţitele pe masă. În timp ce comisia Nana anchetează achiziţia dubioasă a unui teren moşieresc de către familia Băsescu, preşedintele României ţine bugetul în şah, ameninţând retrimiterea către consultarea parlamentară şi evident sesizarea la Curtea Constituţională, proceduri care pot împinge aplicarea legii bugetului până târziu în 2014.

Faptul că lucrurile au escaladat ţine în mare parte de orgoliul prezidenţial. Băsescu nu a dat vreodată un motiv sănătos şi bine argumentat pentru blocarea bugetului iar pentru sesizarea de neconstituţionalitate până şi PDL-ul lui Blaga a spus că nu sunt argumente. Devine clar faptul că Băsescu joacă la ambiţie şi se bazează pe intransigenţa adversarului său direct, Victor Ponta.

În toată presa a circulat ideea că Ponta face un pas înapoi cu amânarea accizarea motorinei, adică mărul discordiei între palate. De fapt cel care a făcut un pas înapoi a fost Băsescu, care şi-a clădit strategia pe aplicarea necondiţionată a accizei şi la motorină şi la benzină începând cu 1 ianuarie. Dacă analizăm atent situaţia, Victor Ponta nu avea de ce să aducă în discuţie acciza pentru că, aşa cum s-a demonstrat, nu se poate motiva o cerere de reexaminare parlamentară pe o lege, oricare ar fi aceasta, invocând modificări pe orice altă lege. Pe cale de consecinţă, Ponta a demonstrat încă o dată că deschiderea la dialog este o soluţie matură la o problemă creată de imaturitatea şi îngustimea viziunii politice a preşedintelui, chiar a unui preşedinte care nu mai are nimic de pierdut.

Politica este arta compromisului şi gestul lui Ponta trebuie privit ca un mare compromis pe care îl face pentru ca Guvernul să poate opera modificările de venituri pentru medici, profesori, bugetari şi pensionari. Soluţia este una pragmatică. Un calcul simplu ne arată faptul că blocarea bugetului costă bani, bani de care Guvernul are nevoie pentru investiţii pentru dezvoltarea infrastructurii şi pentru plata veniturilor din salarii, pensii şi prestaţii sociale. Asigurarea bunei funcţionări a statului este până la urmă atributul fundamental al Guvernului şi un atribut care depăşeşte ca importanţă şi relevanţă interesele politice.

Alternativa la mişcarea făcută de Guvernul Ponta ar fi fost una de un câştig electoral major pentru USL. Blocarea bugetului de către Preşedinţie putea fi calculată, zi de zi în bani pierduţi de români, atât prin devalorizarea leului şi creşterea inflaţiei cât şi prin creşterea ratei dobânzii de împrumut pe care România o plăteşte de fiecare dată când accesează credite externe. Responsabilul pentru toate aceste pierderi ar fi fost nimeni altul decât Băsescu. Până şi cei mai disponibili suporteri ai preşedintelui l-ar părăsi, şi nu puţini în favoarea USL-ului, după dezastrul economic lăsat în urma unei ambiţii politice foarte mici.

Decizia de a amâna aplicarea accizei afectează mult mai puţin bugetul în ordinea încasărilor decât neaplicarea acestuia. Inevitabil discuţia se învârte în jurul plăţii pensiilor şi salariilor. Până la urmă ce alegi, să zică lumea că cedezi în faţa lui Băsescu sau să le plăteşti pensionarilor pensii mai mari şi medicilor şi profesorilor salarii mai mari. Soluţia nu este atât de simplă cum am crede şi motivaţia o avem mai sus. Nemulţumirea profesorilor medicilor şi pensionarilor s-ar manifesta, în eventualitatea întârzierii creşterilor promise, nu numai împotriva preşedintelui ci şi împotriva Guvernului. Nemulţumirea ar putea fi atât de mare încât să atragă după sine o nouă suspendare a lui Băsescu, de această dată la presiunea populară, dar poate ceea ce nu observăm noi acum este că obiectivul preşedintelui este chiar suspendarea.

Prin poziţionarea reconciliantă a premierului, acesta a reuşit să mai câştige nişte timp şi preşedintele a reacţionat suficient de rapid, astfel încât să recunoască faptul că este nevoie de dialog şi-a deschis şi flexibilizat poziţia prezentată foarte ferm anterior. De ce este Băsescu mai nuanţat în declaraţii? Pentru că ştie că dacă s-ar fi pus din nou de-a curmezişul şi-ar fi pierdut până şi ultima redută de suporteri fideli. De ce a hotărât Ponta să ia o decizie înţeleaptă? Pentru că alternativele ar fi fost atât de sumbre pentru economia României încât cu sau fără Băsescu procesul inevitabil de erodare ar fi început.

Băsescu va continua să atace, pentru că în puţinul timp pe care îl mai are la dispoziţie la Cotroceni nu poate să facă ceva constructiv şi atunci personalitatea sa îl împinge către entropie. Cucul iese în fiecare zi la 18:30 este un eufemism. Cred că mai potrivit ar fi cucuveaua iese în fiecare zi la 18:00 ….. la Cotroceni, să cânte. Ultimul an ne-a dat impresia că totul ţine de anduranţa de care Ponta dă dovadă, poate şi de aici încrederea pe care publicul o are în el. Să rezişti zilnic înţepăturilor lui Antonescu şi invectivelor lui Băsescu nu este uşor deloc.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

11 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
31 dec, 2013
Similea
M. Dumitrache esti penibil cu articolul tau. Ziarist fara coloana vertebrala!
14 dec, 2013
benedictus
n-aş fi crezut vreodată!....
.. că am să văd în presa , asumat de cineva cu oarece prtenţii de jurnalist, un astfel de titlu de-a dreptul stupefiant: "Ponta - înţelept!" Unde stătea Măria Sa Înţelepciunea! În capul celui mai infantil , fanfaron, incompetent, lovit de amatorism şi penibil, prim-ministru! Numai lui Ceauşescu i se mai spunea, în alte condiţii istorice, "Conducătorul Înţelept" de către cei mai infantili şi greţoşi lingăi ai săi din acea vreme! Deci: nu mai am cuvinte!
16 dec, 2013
ion
banuiesc ca esti un basist cu creeri spali de plitica portocalie,banuiesc ca pe creerul tau se poate patina,ata de lin este
11 dec, 2013
cantautor
cucul iese in fiecare seara la 18,30...
important este ca in chestiunile importante,se raliaza cucului SUA,UE,Csm,UNjr etc
si canta si ei,pe aceeasi voce...
si iese un cor...
11 dec, 2013
viorel
subiectiv.info
E cel mai prost guvern din ultimii 25 de ani, toate taxele cresc si coruptii din USL incearca sa scape care pe unde apuca, iar obiectiv.info (poate ar trebui sa va schimbati numele in votatiponta.info) ne scrie despre realizarile conducatorului iubit, ale partidului unic si despre atmosfera de pace si sarbatoare din tara.
11 dec, 2013
cantautor
Ambasada SUA a transmis o reactie extrem de dura fata de modificarile Codului Penal din sedinta de ieri a Camerei Deputatilor. "Această acţiune a Parlamentului reprezintă o îndepărtare de la principiile transparenţei şi ale statului de drept şi este un semnal descurajator pentru investitori, care va afecta negativ economia României", se arata in pozitia Ambasadei SUA transmisa HotNews.ro.

Declaratia integrala a Ambasadei SUA:

"Un principiu de bază al democraţiei arată că toţi oamenii sunt egali în faţa legii.

Amendamentele la Codul Penal adoptate ieri în Camera Deputaţilor ar reprezenta un pas înapoi pentru România. Este foarte descurajant că aceste modificări au fost adoptate fără nicio consultare, nicio dezbatere şi nicio ocazie pentru ca reprezentanţii autorităţii judecătoreşti sau membrii societăţii civile să se pronunţe în legătură cu amendamentele propuse.

Această acţiune a Parlamentului reprezintă o îndepărtare de la principiile transparenţei şi ale statului de drept şi este un semnal descurajator pentru investitori, care va afecta negativ economia României. Transparenţa, predictibilitatea şi stabilitatea sunt factori esenţiali pentru toţi investitorii, atât locali cât şi străini, când iau în calcul unde să investească".

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ