USL continuă împreună cu un nou protocol

| 22 mai, 2013

Protocolul Uniunii, realizat într-o vreme în care PSD și PNL făceau opoziție guvernărilor Băsescu-PDL, se dovedește a fi ineficient în fața provocărilor apărute odată cu accederea la putere.

USL nu se destramă, ci se actualizează, așa cum a afirmat premierul Victor Ponta, totodată co-președinte al Uniunii. Într-adevăr, protocolul Uniunii, realizat într-o vreme în care PSD și PNL făceau opoziție guvernărilor Băsescu-PDL, se dovedește a fi ineficient în fața provocărilor apărute odată cu accederea la putere.

Liderul PSD a anunțat că în ședința Biroului Permanent Național s-a decis formarea unei echipe care să negocieze cu partenerii liberali modificările ce vor fi aduse protocolului de formare a USL. Totodată, Victor Ponta a reafirmat susținerea sa personală, cât și a partidului pe care îl conduce, pentru candidatura lui Crin Antonescu la prezidențialele din 2014. Mai mult decât atât, cu câteva zile în urmă, în cadrul unei emisiuni, premierul a afirmat că și în cazul destrămării USL, ipoteză puțin probabilă, acest lucru nu va afecta coaliția de guvernare, iar susținerea sa pentru Crin Antonescu rămâne valabilă.

În momentul de față în USL se observă două tabere: cea disciplinată, formată din PSD, PC și UNPR, și una aflată în devălmășie, unde fiecare face ce vrea fără să fie tras la răspundere, reprezentată de PNL. În aceste condiții, introducerea unor măsuri clare de sancționare a celor care „o iau pe arătură” și uită că partidul lor se află la guvernare, acționând în Parlament ca și cum ar fi în opoziție, este necesară pentru a restabili ordinea și disciplina alianței.

În perioada opoziției astfel de ieșiri nu au avut loc deoarece membrii USL aveau un dușman comun, pe Traian Băsescu. În ultimul timp, președintele Băsescu își pierde pe zi ce trece puterea și influența, ultima dovadă în acest sens fiind acceptarea ca Victor Ponta să reprezinte România la Consiliul European din 22 mai. La acest lucru contribuie și existența pactului de colaborare instituțională, semnat între premier și președinte, care delimitează clar atribuțiile fiecărei instituții. Astfel, unii liberali s-au trezit singuri împotriva unui adversar care își dă ultima suflare și s-au văzut nevoiți să inventeze un nou adversar, în speță premierul Ponta și partidul pe care îl conduce, bănuit de o apropiere tot mai mare față de Palatul Cotroceni. Considerându-se amenințați, în conformitate cu legile naturii, peneliștii au trecut la atac, fără să se gândească vreo clipă la faptul că PSD ar putea avea o atitudine atât de tranșantă. Liberalii au uitat că mai există o altă lege a naturii, al treilea principiu al dinamicii, cel al acțiunii și reacțiunii.

Pentru ca USL să reziste, iar Crin Antonescu să își vadă visul politic împlinit, acela de a vorbi din spatele pupitrului pe care de astă-vară scrie „Președintele României”, și nu în calitate de interimar, introducerea unor sancțiuni ferme care să-i descurajeze pe cei tentați de a lovi în partenerii lor este imperios necesară, deoarece, de unul singur, Antonescu pare să își fi pierdut partidul din mână.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ