Zegrean se antepronunță pe modificarea Constituției
Procesul de revizuire a Constituției mai face vinerea aceasta încă un pas, proiectul de modificare elaborat de Comisia parlamentară condusă de Crin Antonescu urmând să intre în analiza Curții Constituționale.
De la bun început trebuie observat că rezultatul acestei analize este esențial în raport cu reușita calendarului de revizuire convenit la nivelul USL. Dacă CCR nu dă aviz pozitiv textului elaborat de către Comisia de revizuire, sunt anulate orice șanse pentru ca referendumul privind aprobarea viitoarei Constituții să se desfășoare simultan cu alegerile europarlamentare. Și, ținând cont de dificultatea obținerii în alte condiții a pragului de 50% necesar pentru validarea unei asemenea consultări referendare, este puțin probabil ca România să aibă o nouă Constituție înainte de expirarea termenului de un an care a mai rămas până la intrarea în vigoare a modificărilor la legea referendumului.
Ajunși în acest punct, trebuie observat că, în principiu, calendarul de revizuire nu ar fi fost atât de strâns dacă textul asupra căruia CCR este chemată să se pronunțe ar fi fost gata în toamnă, așa cum se prevăzuse inițial. Cu toate însă că primul draft a fost gata înainte de vacanța parlamentară, iar Comisia de la Veneția, căreia i-a fost solicitat un punct de vedere, și-a făcut cunoscute observațiile la începutul toamnei, textul final a fost gata de-abia la începutul lunii februarie a acestui an, pe fondul unui dezinteres evident al lui Crin Antonescu față de subiect.
Din pricina intrării premature a președintelui PNL în campanie electorală și a incapacității acestuia de a duce la bun sfârșit cu responsabilitate și consecvență un angajament prioritar al USL în raport cu modernizarea României, s-a ajuns astfel ca în procesul de reformă constituțională să nu mai existe marjă de eroare. Iar rezultatul ar putea fi dezastruos, ținând cont că, încă înainte să înceapă analiza efectivă a constituționalității proiectului de modificare, președintele CCR, Augustin Zegrean, se pronunță deja cu evidente accente critice.
Astfel, întrebat dacă a observat, din dezbaterile publice de până în prezent, un punct slab al proiectului de revizuire, Augustin Zegrean a răspuns: "Nu vă pot spune, acum în dimineaţa asta nu vă pot spune. Mâine, dacă terminăm, vă pot spune toate punctele slabe. Sigur că am şi eu opinia mea, dar nu o pot sune înainte că nu este corect", a precizat preşedintele CCR.
Altfel spus, Augustin Zegrean ne anunță încă de pe acum că proiectul de modificare are probleme, chiar dacă, cu duplicitate, susține că nu vrea să se antepronunțe. Iar această antepronunțare este de rău augur în raport cu șansele pe care proiectul de modificare le are de a bține un aviz pozitiv.
Desigur, deciziile Curții se iau prin majoritate, iar Augustin Zegrean nu are în fond decât un singur vot. Dar, dată fiind funcția pe care o deține, opinia lui Augustin Zegrean ar putea să cântărească greu în avizul final pe care Curtea îl va da.