Preşedintele şi premierul, daţi în judecată de Laszlo Tokes pentru retragerea Ordinului Naţional Steaua României

| 18 apr, 11:32

Avocatul Kincses Elod, care îl reprezintă pe europarlamentarul Tokes Laszlo, a anunţat, luni, la Târgu Mureş, chemarea în judecată a preşedintelui Klaus Iohannis şi a premierului Dacian Cioloş, prin deschiderea unei acţiuni în contencios administrativ la Curtea de Apel Bucureşti, pentru anularea decretului prezidenţial de retragere a Ordinului Naţional Steaua României.

'Expediez astăzi la Curtea de Apel Bucureşti acţiunea în contencios administrativ. În cazul în care nu vom câştiga la Curtea de Apel, vom exercita calea de atac la ÎCCJ. Eu nutresc speranţa că preşedintele trebuie să exercite calea de atac. Nu numai preşedintele este chemat în judecată, ci şi primul ministru al României în calitate de contrasemnatar. Cer anularea Decretului Prezidenţial numărul 290 din 04.03.2016 contrasemnat de primul ministru, publicat în Monitorul Oficial partea I numărul 168/04.03.2016, prin care s-a dispus retragerea Ordinului Naţional Steaua României în grad de cavaler, care i s-a acordat lui Tokes Laszlo prin Decretul Prezidenţial nr. 1864/14.12.2009, publicat în Monitorul Oficial 884/2009', a arătat avocatul într-o conferinţă de presă. 

Avocatul Kinsces Elod consideră că preşedintele României ar fi încălcat Constituţia, în sensul nerespectării prevederilor referitoare la idealurile Revoluţiei din 1989, şi că, potrivit Decretului nr. 884/2009, clientul său a fost decorat 'pentru rolul jucat în declanşarea revoltei populare de la Timişoara, nu pentru a tăcea din gură'. 

El a susţinut că în acţiunea în contencios a ridicat excepţia nulităţii absolute a Hotărârii Consiliului de Onoare pentru Ordinul Naţional Steaua României din data de 20 noiembrie 2013 pentru două motive: încălcarea dreptului la apărare în faţa comisiei şi incompatibilitatea celor două membre, 'Gabriela Vrânceanu Firea şi Ecaterina Andronescu, care au fost şi denunţătoare şi judecătoare'. 

În acţiune se mai arată că hotărârea Consiliului de Onoare nu avea forţă obligatorie pentru preşedintele României şi că instanţele de judecată nu au cercetat cauza în fond, ci au reţinut că hotărârea Consiliului nu putea fi cenzurată pe calea contenciosului administrativ, admiţând excepţia inadmisibilităţii acţiunii.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

7 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
14 mai, 17:08
ion
Bozgori
Cand vor fi judecati bozgorii astia pentru subminarea tarii
14 mai, 17:06
robert
Spioni unguri nenorociti si hoti
Bozgorul asta nenorocit chiar are tupeu. Spionii astia unguri, sisi UDMR, sunt platiti in parlament din banii nostri, li se deconteaza cazarea, mancarea si transportul cu avionul, sa duca informatii la Budapesta. Ce popor de prosti suntem noi ca sa permitem asa ceva. Cand se va sesiza DNA-ul cu privire la taierea padurilor din Harghita si Covasna de catre Verestoi, pardon, Cherestoi Atilla. Hoti nenorociti, bozgori spioni handicapati.
02 mai, 13:53
BoDo
Laszlo Tokes
Asta este dus rau cu capul.
26 apr, 21:50
Petrache L.
un tradator
Nu e sufficient ca is-a retras ordinul, el trebuie sa raspunda penal pentru denigrarea tarii!
24 apr, 13:23
Tely
Dupa atitudinea manifestata fata de tara si poporul roman cred ca ar trebui sa-i fie rusine si sa stea la locul lui.De altfel acest personaj nu mai apartine si nu se identifica cu acest popor,inca de mult timp.
02 mai, 16:03
Thompson Danny
Steaua
Asta ar trebui dus la CANAL pe restul vieti pentru CE a facut Romaniei si POPORULUI ROMAN si acolo decorat cu "Steaua ungariei" ca cel mai bun SAPATOR !
Un GUNOI de oagar care confunda echitatea si onestitatea cu TRADAREA !

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ