ActiveWatch şi CJI acuză: LPF si APSR instaurează cenzura în presa sportivă

| 26 iun, 2014

Organizatiile de media ActiveWatch si Centrul pentru Jurnalism Independent au sesizat, joi, Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii si Consiliul national al Audiovizualului in legatura cu Acordul pe care Liga Profesionista de Fotbal l-a incheiat cu Asociatia Presei Sportive din Romania. Cele două organizatii apreciaza ca acest acord este o "masura excesiva, discriminatorie si anti-concurentiala".

Organizaţiile ActiveWatch si Centrul pentru Jurnalism Independent au sesizat astăzi, 26.06.2014, Consiliul National pentru Combaterea Discriminării si Consiliul National al Audiovizualului în legătură cu Acordul încheiat între Liga Profesionistă de Fotbal (LPF) si Asociatia Presei Sportive din România (APSR) privind acreditarea reprezentanţilor mass-media la jocurile din Campionatul Naţional' Liga I' si Cupa Ligii, sezonul 2014 /2015.

"Acordul respectiv defineste regulile acreditării jurnalistilor la partidele din Liga1 la fotbal, aceste acreditări urmând a fi eliberate numai de APSR si exclusiv jurnalistilor membri ai APSR. Măsura este excesivă, discriminatorie si anti-concurentială, prin faptul că acordă unei singure entităti (o asociatie profesională a jurnalistilor sportivi) dreptul de a elibera acreditări, acordându-i acesteia un privilegiu nejustiticat, atât în raport cu alte organizatii profesionale, cât si în raport cu jurnalistii salariati/ colaboratori ai unor entităti media sau jurnalistii independenti (freelance). Practic, se conditionează accesul la exercitarea profesiei de apartenenta la o anumită organizatie. Apartenenta la o asociatie profesională este un drept, nu o obligatie", se arată în comunicat.

De asemenea, Acordul defineste conditiile de retragere a acreditării. Acestea le impun jurnalistilor să nu prejudicieze imaginea LPF, a cluburilor membre, jucătorilor şi oficialilor acestora.

"Această prevedere din contract limitează abuziv dreptul constituţional la liberă exprimare în chestiuni ce pot fi de interes public si constituie un precedent extrem de periculos pentru libertatea presei. De asemenea, este împiedicat liberul acces al publicului la informatii si opinii, precum si libera formare a opiniilor. Rolul presei este de a veghea la bunul mers al societătii, cu precădere de a expune abuzurile, ilegalitătile si coruptia structurilor de putere, publice sau private. În cazul de fată structurile de putere sunt reprezentate de o entitate privată (LPF). Este foarte grav că o asociatie profesională de media cedează presiunilor venite din partea unor structuri de putere si limitează tocmai acele drepturi pentru care ar trebui să militeze.
Facem un apel către presa de sport si către întreaga comunitate jurnalistică să respingă acest Acord care subminează independenta editorială, exercitarea profesiei si dreptul la liberă exprimare", mai spun cele două organizaţii semnatare.

Tag-uri: Active Watch, CJI, LPF
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ