Arafat: În zona Baraolt există în continuare riscul de rupere a digului. Oamenii refuză să plece din case

| 15 mar, 09:22

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat, joi dimineaţă, că în judeţul Covasna, în zona Baraolt, există în continuare riscul de rupere a digului, deşi apele sunt în scădere, şi că în localitatea Căpeni s-a reuşit cu greu evacuarea unei mici părţi din populaţie, foarte mulţi localnici refuzând să plece din case.

El a spus că oamenii nu înţeleg că se pot transforma în victime, iar autorităţile locale sunt "ezitante" în a lua decizia evacuării forţate.

Aproape o sută de pompieri, jandarmi şi poliţişti au fost mobilizaţi în localitatea Căpeni încă de miercuri seară, pentru evacuarea a trei sute de săteni, în condiţiile în care există riscul de rupere a digului de protecţie care preia unda de viitură produsă pe Olt.

"În zona Baraolt există în continuare riscul de rupere a digului, se fac evaluări la acest moment. Apa este în scădere, dar riscul nu este eliminat. Cu greu s-a reuşit pe parcursul nopţii evacuarea unei părţi mici din populaţie. Foarte mulţi au preferat să rămână în zona de risc şi nu înţeleg că dacă se rupe digul se pot transforma în victime", a declarat Raed Arafat.

Întrebat dacă va fi luată decizia evacuării forţate a oamenilor, Arafat a spus că o astfel de hotărâre ar trebui luată în comitetul local sau judeţean şi că toată lumea este "ezitantă" să ia astfel de decizii, chiar dacă DSU a recomandat evacuarea forţată.

"Pe viitor trebuie evitată situaţia ca populaţia să rămână în zona de risc si noi să păzim şi să îi evacuăm când se rupe digul", a afirmar Raed Arafat.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Covasna, Marius Tolvaj, a declarat, joi dimineaţă, pentru News.ro, că la acestă oră debitele sunt în scădere, iar specialiştii de la gospodărirea apelor fac o nouă evaluare, pentru a stabili dacă mai există pericol ca digul să cedeze.

El a precizat că apele râului Olt au trecut peste dig, în unele porţiuni, dar nu există gospodării inundate, apa ajungând la o distanţă de aproximativ 800 de metri de prima casă, drumurile fiind însă inundate.

Conform sursei citate, doar trei localnici au fost transportaţi, pe parcursul nopţii, la sala de sport din Baraolt, în timp ce alte trei persoane imobilizate la pat au fost duse cu ambulanţele la spitalul din Baraolt. "Mulţi dintre localnici au mers cu mijloace proprii la rude sau la prieteni, iar 39 au refuzat să plece", a mai spus reprezentantul ISU Covasna.

La operaţiunile derulate pe parcursul nopţii a fost prezent şi ministrul Apelor, Ioan Deneş, care se află în continuare în zonă.

Miercuri seară, autorităţile locale hotărâseră evacuarea preventivă a aproximativ 300 de persoane din 130 de locuinţe şi cazarea acestora la căminul cultural şi la sala de sport din Baraolt, în condiţiile în care există riscul ca digul de protecţie din zonă să cedeze înainte de traversarea în totalitate a viiturii pe râul Olt.

Ministrul Apelor: Situaţia din Covasna s-a ameliorat

Ministrul Apelor, Ioan Deneş, spune că situaţia din localitatea Căpeni (Covasna), unde exista riscul de rupere a digului de protecţie care preia unda de viitură produsă pe Olt, s-a "ameliorat", dar există în continuare o porţiune critică de aproximativ 30 de metri, iar acolo a fost supraînălţat digul cu saci de nisip. El a spus că localnicii au refuzat evacuarea, pe parcursul nopţii, invocând să aibă grijă de bunuri, dar în cazul în care "pericolul este iminent" vor pleca.

Ioan Deneş, care se află la faţa locului, a afirmat că autorităţile rămân în stare de alertă chiar dacă debitul Oltului a început să scadă.

“La ora 7.00 am ajuns din nou în Căpeni. Am mers pe acest dig şi am constatat că faţă de azi-noapte situaţia s-a ameliorat, dar în continuare, pe o porţiune de 20-30 de metri, se păstrează situaţia critică. Am decis ca pe această porţiune să se supraînalţe digul cu saci de nisip şi s-a supraînălţat. Rămânem în stare de alertă chiar dacă debitul Oltului a început să scadă”, a afirmat ministrul, la Digi 24.

El a mai spus că a vorbit cu cetăţenii care au refuzat să plece din casă, deşi exista decizie de evacuare, şi care i-au spus că stau să păzească bunurile.  “Mi-au spus că stau de veghe să aibă grijă de bunuri, că înţeleg situaţia şi îşi asumă prin semnătură, dar în situaţia în care autorităţile spun că este pericol iminent părăsesc zona”, a declarat ministrul Deneş.

“Nu suntem mulţumiţi că oamenii au refuzat să plece şi am stat de veghe toată noaptea. Am supravegheat digul, toate căile de acces, au fost pregătiţi să intervenim. Prognozele sunt optimiste, prin urmare ar trebui să retragem pe parcurs din forţe”, a afirmat, la rândul său, prefectul judeţului Covasna, Sebastian Cucu.

 

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ