Băsescu e supărat pe BNR că nu îi urmează cuvântul întocmai

| 17 feb, 2014

Ca de obicei, duplicitatea președintelui este maximă. Traian Băsescu acuză un pretins control al guvernului asupra BNR, deși nu are nicio dovadă concretă în acest sens, în timp ce dă public ordine instituției cu privire la deciziile pe care ar trebui să le ia.

Aflat într-o evidentă campanie electorală, președintele Traian Băsescu a ieșit din nou în spațiul public pentru a ataca la baionetă USL, cabinetul condus de Victor Ponta și majoritatea care îl susține. Dincolo însă de atacurile cu țintă politică, la care de acum ne-am obișnuit deja să ne așteptăm, Traian Băsescu a criticat din nou la scenă deschisă BNR.

Declarațiile președintelui reprezintă în fapt o dezvoltare a unui atac de săptămâna trecută la adresa instituției aflată în subordinea lui Mugur Isărescu. Atunci, Traian Băsescu lua la țintă BNR pentru îndrăzneala de a fi susținut în fața FMI reeșalonarea creditelor la bănci pentru românii ale căror venituri nu depășesc salariul mediu pe economie și care nu au datorii mai vechi de 90 de zile. ”Nu mi-a venit să cred că BNR ar fi implicată în acest proiect electoral, pentru că este un fals, o păcăleală pentru cei care vor beneficia de ea (...)Vreau ca BNR să părăsească imediat linia de a fi controlată de un guvern corupt. Imediat trebuie să o părăsească. Ştiu care este prestigiul BNR, instituţiile financiare ştiu că BNR a fost implicată în acest lucru, deci nu fac niciun fel de rău Băncii Naţionale, pentru că răul şi-au făcut ei singuri”, declara săptămâna trecută Traian Băsescu.

Ideea a fost reluată și lunea aceasta într-un interviu acordat de către președinte. De această dată însă, Traian Băsescu și-a extins atacul la adresa BNR, criticând și faptul că instituția nu și-a exprimat oficial intenția de a intra în Uniunea bancară care se pregătește la nivelul Uniunii Europene.

”Observaţi această goană a lui Victor Ponta de a subordona tot. Nu vreau ca BNR să ajungă la cheremul Guvernului. A fost criză grea în România, 2009-2010, şi nimeni nu şi-a permis niciodată să spună Băncii Naţionale ce are de făcut. Teama mea este să nu pice sub control politic BNR”, a încercat Traian Băsescu să își explice atacul.

Ca de obicei însă, duplicitatea președintelui este maximă. Traian Băsescu acuză un pretins control al guvernului asupra BNR, deși nu are nicio dovadă concretă în acest sens, în timp ce dă public ordine instituției cu privire la deciziile pe care ar trebui să le ia.

Fără a intra într-o discuție de ordin economico-financiar referitoare la Uniunea bancară și argumentele în favoarea sau împotriva aderării României la aceasta, este cât se poate de evident că discutăm despre o hotărâre în luarea căreia președintele nu are niciun fel de legitimitate legală să se amestece. Traian Băsescu nu acceptă însă să privească de pe margine și încearcă să dea ordine BNR.

Iar fiindcă BNR nu pare dispusă să asculte, președintele cu noroi în instituția care duce în spate stabilitatea economico-financiară a României, subminându-i la scenă deschisă credibilitatea, cu toate că aceasta şi-a făcut întotdeauna treaba, indiferent de culoarea politică a guvernărilor. Președintele Traian Băsescu își demonstrează astfel încă o dată iresponsabilitatea crasă, oferindu-ne încă o mostră a comportamentului toxic, care, în perioada 2009-2011, a dus România pe marginea prăpastiei economice.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ