BĂTĂLIE TOTALĂ în Parlament: deputaţii se vor lupta pe moţiunea ce-l vizează pe „copilotul Victor Ponta”

| 07 apr, 18:17

Moţiunea simplă "În lipsa oricărei strategii energetice, copilotul Victor Ponta conduce sectorul minier românesc spre faliment", dezbătută marţi de plenul Camerei Deputaţilor, urmează să intre la vot în şedinţa de miercuri a acestui for, potrivit Agerpres.

 

Prin această moţiune PNL trage un semnal de alarmă referitor "la situaţia dezastruoasă" în care se găseşte sectorul energetic, susţinând că cele mai afectate sunt complexurile energetice Oltenia şi Hunedoara, care împreună asigură aproape 30% din producţia de energie a ţării.

"PNL cere Guvernului condus de Victor Ponta şi Ministerului Economiei condus de Andrei Gerea să oprească jaful de la aceste companii şi să elimine influenţele politice", se arată în moţiunea iniţiată de 101 deputaţi liberali.

Potrivit iniţiatorilor, Complexul Energetic Oltenia înregistrează în prezent pierderi de aproximativ 120 milioane lei, în ultima perioadă nu au fost plătite taxele şi impozitele către bugetul de stat, nu sunt plătite creditele, nu sunt plătiţi furnizorii, deşi în 2012 s-a înregistrat un profit de 44 de milioane de lei. Motivul "dezastrului" de la CE Oltenia ar fi, în opinia liberalilor, numirea vicepreşedintelui PSD Laurenţiu Ciurel drept manager.

Liberalii solicită prin moţiune începerea procedurilor pentru demiterea lui Laurenţiu Ciurel, implementarea OUG 109/2011 privind guvernanţa corporatistă, în spiritul şi litera acesteia, elaborarea Strategiei Energetice Naţionale, printr-un dialog cu actorii implicaţi, care să răspundă nevoilor interne şi provocărilor şi cerinţelor Uniunii Europene, măsuri concrete pentru eliminarea clientelismului politic.

Ministrul Energiei, Andrei Gerea, le-a reproşat parlamentarilor opoziţiei că în moţiunea simplă pe care au iniţiat-o împotriva sa nu i-au menţionat şi pe foştii miniştri PNL ai Economiei.

"Stau şi mă întreb de ce în această moţiune n-aţi pomenit şi de ceilalţi, ai dumneavoastră, care au început să sape la temelia mineritului românesc şi l-au prăbuşit. De ce nu pomeniţi de domnul Videanu, de ce nu pomeniţi de domnul Manţog (...), de ce nu pomeniţi de vicepreşedinţii PDL care au condus destinele mineritului în Gorj? Aveţi cumva probleme cu memoria?", a declarat ministrul în plenul Camerei Deputaţilor.

Potrivit lui Gerea, politica energetică a României se axează pe trei piloni ai politicii energetice a UE, şi anume, asigurarea securităţii energetice, competitivitatea şi durabilitatea.

Citeste si: Predoiu acuză Guvernul că nu s-a pregătit înainte a reduce TVA

Ministrul Energiei le-a transmis iniţiatorilor că, după ce a citit moţiunea simplă, a constatat că spiritul vechiului PDL "n-a apus" iar "demagogia, minciuna şi prefăcătoria domină în continuare spectrul politic".

Liderul deputaţilor PNL, Ludovic Orban, a considerat că ministrul Energiei, Andrei Gerea, ar trebui să-şi ceară scuze faţă de românii care lucrează în minerit şi sunt pe punctul de a-şi pierde locurile de muncă din cauza managementului falimentar asigurat de oamenii ministerului.

El a adăugat că ministrul Energiei trebuie să rezolve problemele oamenilor din sectoarele pe care le coordonează.

"În tot discursul dumneavoastră nu am întâlnit nici măcar un singur răspuns, nici legat de demiterea lui Ciurel (Laurenţiu Ciurel, managerul Complexului Energetic Oltenia - n.r.), care practic a dus compania de pe profit pe pierderi, niciun răspuns legat de ceea ce s-a întâmplat cu cărbunele exportat în Serbia, niciun răspuns dat oamenilor din Valea Jiului, despre care ştiţi foarte bine că pregătiţi o restructurare care va duce la dispariţia a mii de locuri de muncă. Am întâlnit numai tupeu, neobrăzare, minciuni şi înjurături la adresa Opoziţiei. Niciun ministru, de când sunt eu în Parlamentul României, nu şi-a permis să trateze atât de impropriu şi cu o asemenea aroganţă Parlamentul României", a afirmat Orban.

Deputatul PC Cezar Cioată a declarat la rândul său că moţiunea simplă "este o aberaţie" şi că liberalii ar trebui să vină în faţa Parlamentului pentru a vorbi "de toate afacerile şi numirile" făcute pe vremea când erau la guvernare.

El a precizat că grupul parlamentar PC-PLR, din care face parte, va vota împotriva moţiunii.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

0 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ