Benkő Erika (UDMR): Folosirea limbii minorităților în unitățile sanitare, aviz pozitiv în Comisia pentru drepturile omului

| 17 feb, 16:36

Deputatul UDMR Covasna, Benkő Erika, a declarat vineri, într-o conferință de presă, că propunerea Uniunii privind folosirea limbii minorităților naționale în unitățile sanitare a primit aviz pozitiv din partea Comisiei pentru drepturile omului, culte și minorități.

Potrivit acesteia, amendamentul la Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății prevede 'încadrarea în unitățile sanitare și a personalului de specialitate de asistență medicală cunoscător al limbii minorităților naționale în unitățile administrativ-teritoriale în care cetățenii minorităților naționale fie au o pondere de peste 20% din numărul locuitorilor, fie numărul lor este de cel puțin 5000'.

'În Comisia pentru drepturile omului, minorități și culte, în care lucrez, a trecut o inițiativă importantă a UDMR în legătură cu folosirea limbii materne în instituțiile de sănătate și anumite instituții de asistență socială. Noi ne-am bucurat foarte mult că a trecut, PSD a votat alături de noi și minoritățile naționale, de asemenea', a declarat Benkő Erika.

Ea a mai menționat că face parte din echipa care pregătește amendamente la Legea Administrației Locale, care va face o serie de propuneri menite să asigure 'o mai bună practică folosirii limbii materne în situații oficiale'.

'Înseamnă mult că fac parte din această echipă, pentru că garantarea drepturilor lingvistice pentru minorități este o componentă foarte importantă în munca mea profesională', a mai spus aceasta.

Parlamentarul covăsnean a precizat, totodată, că își dorește să facă parte și din echipa care va începe în curând să lucreze la amendamentele legate de folosirea simbolurilor naționale, regionale și ale comunităților locale, considerând că este foarte important să existe o legislație clară în acest sens, iar comunitatea maghiară să-și poată folosi în mod legal simbolurile proprii.

Printre altele, a mai amintit că, săptămâna aceasta, a fost desemnată membru supleant în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, considerând că acest lucru reprezintă o oportunitate pentru a putea deschide pe plan european dezbateri legate de problemele comunității maghiare.

Benkő Erika a informat, totodată, că Legea parteneriatului civil a obținut zilele trecute aviz favorabil din partea Comisiei pentru drepturile omului, datorită votului UDMR și USR, și a apreciat că această lege va fi și în avantajul femeilor care trăiesc în concubinaj.

'Eu am considerat ca acest demers este un lucru foarte bun pentru femeile din România, pentru că un contract de parteneriat civil ar însemna o protecție financiară pentru femeile care nu sunt căsătorite și care trăiesc în concubinaj. (...) Însă aș dori să subliniez că, în viitorul apropiat, UDMR va veni cu propuneri și inițiative legislative care să întărească și să sprijine instituția căsătoriei', a mai spus aceasta.

Tag-uri: UDMR
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ