Cât se câștigă din reducerea CAS?

| 15 iun, 2014

Spre deosebire de guvernele anterioare care au promis multe, dar fără a-şi respecta în final angajamentele, Cabinetul Ponta reuşeşte să bifeze un nou punct pe lista de priorităţi asumate în faţa populaţiei. Astfel, CAS-ul va scădea cu cinci puncte procentuale de la 1 octombrie, cu trei luni mai târziu decât era prevăzut iniţial ca urmare a nevoii de a nu crea dezechilbre în buget.

Dincolo de avantajele pentru economie și pentru societate în ansamblu, reducerea contribuțiilor la asigurările sociale vor furniza beneficii substanțiale pentru toți angajații din țara noastră.

Cotidianul „Adevărul” a realizat un studiu asupra reducerii CAS și a constatat că implementarea acestei măsuri va aduce câștiguri bănești importante fiecărui angajat sau angajator din țara noastră. Astfel, luând în considerare salariul mediu brut câștigat în luna aprilie a acestui an, de 2.395 de lei brut și de 1.735 de lei net. La acest câștig salarial, angajații plătesc o cotă CAS de 10,5%, adică 251 de lei. Totodată, angajatorul plătește 20,8%, ceea ce reprezintă 298 de lei. O reducere cu 5% a acestei taxe la angajați ar însemna un câștig în plus la salarial de 120 de lei. Aplicarea aceluiași cuantum de reducere asupra CAS la angajator ar reduce contribuția la stat la 378 de lei și ar aduce un câștig companiei beneficiare de 120 de lei. Până în acest moment guvernul nu a decis beneficiarul acestei taxe, astfel, suma rezultată din scăderea taxei va reveni angajatorului sau salariațiilor, în funcție de varianta aleasă până în octombrie de către Executiv.

Așa cum relevaă aceeaşi analiza realizată de cotidianul „Adevărul”, reducerea CAS la angajați va avea importante efecte asupra bugetului fiecărei familii, contribuind substanțial la nivelul de trai. Reducerea CAS corelată cu creșterea salarială prognozată pentru acest an ca urmare a rezultatelor bune ale economiei vor aduce în fiecare casă beneficiile recuperării economice, după ani în șir în care guvernele portocalii i-au supus pe români la o serie de măsuri de austeritate care i-au sărăcit. Majorarea câștigurilor salariale pentru angajații din țara noastră va însemna un implus suplimentar în direcţia creșterii economice ce va fi alimentată prin încurajarea consumului. De altfel, creșterea veniturilor înregistrată în acest an a contribuit la alimentarea consumului după ani în care acesta a stagnat sau a înregistrat o depreciere ca urmare a crizei economice din 2009.

Aplicarea reducerii de cinci procente la angajator a contribuțiilor la asigurările sociale va furniza un important ajutor companiilor care erau împovărate de fiscalitate. În același timp, măsura guvernamentală va scădea evaziunea fiscală, scoțând la lumină angajații care lucrează la negru. Astfel, reducerea CAS va aduce noi încasări la buget prin creșterea numărului de contribuabili. Nu în ultimul rând, scoaterea la lumină a muncii la negru și încadrarea în câmpul muncii a unor noi angajați, ca urmare a reducerii fiscalității, va contribui la scăderea șomajului în țara noastră.

Cu toate că multe voci din opoziție și-au arătat scepticismul, reducerea CAS din toamnă va fi o certitudine. Implementarea noii măsuri nu putea fi posibilă fără ca guvernul să nu fi depus eforturi importante în ultimii doi ani de a stimula creșterea economică care să furnizeze venituri suplimentare la buget. Totodată, menținerea unui echilibru macroeconomic și încasările suplimentare la buget în 2014 vor asigura suportul necesar pentru acoperirea impactului negativ asupra veniturilor statului.

Dincolo de beneficiile aduse de reducerea CAS asupra societății per ansamblu, măsura guvernamentală este o certitudine și va oferi angajaților sau angajatorilor un substanțial câștig, contribuind astfel la creșterea sustenabilă a economiei.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ