Ce legume sunt mai bune preparate, decât în stare crudă?

| 17 ian, 2014

Există legume, care prin preparare, devin mult mai bune, mai folositoare, decât în stare crudă.  Roşia, varza, sfecla  sunt unele dintre acestea.

Varza

După un tratament termic, varza nu-și pierde, ci din contră, își multiplică calitățile sale benefice. Iar prin ”preparare” (prin a fi puse la murat), conținutul de vitamina C din varză se mărește de 3 (trei) ori, iar acidul lactic, ce se obține în procesul de ”preparare” (murare) produce o asimilare mult mai bună a proteinelor de care organismul nostru are mare nevoie.

Roșia

Valoarea principală a roșiilor constă în conținutul de licopen, un antioxidant puternic care este mai bine valorificat și mai bine absorbit de organism în momentul când roșiile sunt prelucrate termic (prin coacere de exemplu). Aportul de licopen poate fi asimilat și de la roșiile crude, dar ar fi mai bine ca roșiile crude să fie asezonate cu sare, prin asta, elementele benefice vor fi mai bine absorbite de organismul uman.

Morcovul

În stare fiartă, morcovului, conține de 3 (trei) ori mai mulți antioxidanți, decât în stare crudă. Beta-carotenul conținut în morcov, organismul nostru îl poate obține numai din morcovul fiert.

Usturoi

După prelucrarea termică a usturoiului, calitatea vitaminei C se micșorează, dar crește în schimb conținutul de alicină (substanță ce are proprietăți antibacteriene și care previne formarea de cheaguri de sânge).

Sfecla

Sfecla crudă conține mai multe substanțe biologice valoroase (antociani și flavonoide), dar sunt mai greu asimilate de organism, decât din sfecla fiartă sau pregătită termic.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
12 feb, 2014
Iulian
gresit
Daca legumele ar fi fost mai bune fierte natura ne-ar fi creat cu aragaz in dotare. Este stiut faptul ca enzimele si o parte dintre vitamine intre care si vitamina C se distrug la peste 60 de grade.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ