Cercetarea românească, în lumina reflectoarelor pe scena europeană

| 18 feb, 2014

Hannes Swoboda, liderul socialiștilor europeni din PE, a remarcat că România are capacitatea de a fi în top în domeniul cercetării, la fel cum este în top și în ceea ce privește creșterea economică din Uniunea Europeană.

România este o țară cu foarte mare potențial pe arena internațională, care s-a dovedit a fi foarte eficientă în domeniul educației și cercetării. Acesta este mesajul care va fi transmis Europei, prin intermediul Președintelui Grupului Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European, Hannes Swoboda, care a vizitat zilele acestea țara noastră și a avut întrevederi, printre alții, cu miniștrii Remus Pricopie și Mihnea Costoiu.

Hannes Swoboda, liderul socialiștilor europeni din PE, a remarcat că România are capacitatea de a fi în top în domeniul cercetării, la fel cum este în top și în ceea ce privește creșterea economică din Uniunea Europeană, după vizita sa la Institutul Național de Fizică și Inginerie Nucelară „Horia Hulubei“ (IFIN –HH) și la platforma de cercetare Măgurele, unde i-a fost prezentat stadiul proiectului laserului românesc.

De asemenea, la deschiderea conferinței „Solidaritate socială și oportunități pentru o Românie inclusivă“, organizată la inițiativa Grupului S&D ca parte a seriei Relaunching Europe, Swoboda a afirmat că banii veniți din Vest sunt bine investiți în Est, în proiectele românești, și direcționați spre un nivel de cercetare cât mai înalt.

Potrivit lui Hannes Swoboda, contribuția fondurilor structurale în domeniile educației și cercetării prin investițiile în infrastructura școlară, dotarea unităților de învățământ și în cercetare reprezintă o bună oportunitate pentru crearea de noi locuri de muncă cu scopul de a îi încuraja pe tinerii specialiști români să profeseze în țară.

Cel mai proeminent exemplu este proiectul de la Magurele, ELI-NP, care este, unde costurile sunt de 356 de milioane de euro, iar finanțarea din partea UE este de 83%.

Drept urmare, în cadrul proiectului celui mai mare laser pentru cercetare vor fi angajate până în 2016 un număr de 126 de persoane, dintre care 20 vor fi cercetători seniori, 70 cercetători juniori, 20 ingineri și 16 tehnicieni, iar până în 2018 numărul angajaților din domeniu va crește treptat, după mai multe sesiuni de concurs, la 250.

Hannes Swoboda a ținut să sublinieze importanța deosebită a României pe scena internațională, întrucât investițiile europeană au în vedre atât interesul României, cât și interesul mai multor state din Uniunea Europeane – care doresc să concureze cu alți actori de pe arena internațională, cum este cazul Chinei sau SUA.

Mai mult, conform înțelegerilor cu Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară (CERN), România este în acest moment asociat la CERN, iar până în anul 2015 urmează să devină membru cu drepturi depline în cadrul organizației.

Totodată, Mihnea Costoiu, ministru delegat pentru Invățământul Superior, Cercetare Știintifică și Dezvoltare Tehnologică, a ținut să arate că este optimist în ceea ce privește rezultatele negocierilor în vederea aderării României la CERN, deoarece România a demonstrat că este un partener serios care și-a respectat angajamentele asumate.

Așadar, România reprezintă un pilon extem de important pe scena internațională care stă la baza creării unei puternice concurențe europene cu alte mari state ale lumii, precum SUA și China, în care investiția europeană în dezvoltarea cercetării nu este doar în interes propriu, ci și în interesul mai multor state din UE și care a demonstrat până acum că poate fi un jucător ambițios pe plan european și mondial..

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
20 feb, 2014
cantautor
ai idee cat este partea de cofinantare a statului roman?
356*17% mil euro?
ce de bani...noroc ca socialistul vegheaza...
Liderul socialiștilor din Parlamentul European, Hannes Swoboda, susține că modificările aduse Codului Penal contravin valorilor Uniunii Europene și vor influența negativ raportul MCV.

“Poziția mea e foarte clară: legea de modificare a Codului Penal contravine valorilor Uniunii Europene, pentru că toți trebuie să fie responsabili pentru acțiunile care nu țin direct de mandatul lor, adică vorbitul în Parlament, votarea unor legi etc. Sper că aceste modificări nu vor intra în vigoare. Este un adevărat pas înapoi pentru țară și va împiedica aspirațiile justificate ale României în multe domenii, precum acordul Schengen”, a spus Hannes Swoboda la RFI, citat de Agerpres.

Întrebat dacă Parlamentul s-a grăbit, acesta a răspuns afirmativ: “Absolut, Parlamentul s-a grăbit! (…) Am impresia că, uneori, politicile anticorupție sunt folosite greșit, în scopuri politice. Dar consecința nu poate fi ca parlamentarii sau alte categorii vizate să nu poată da socoteală pentru corupție”.

MCV-ul, influențat negativ

De asemenea, liderul socialiștilor din PE a fost întrebat ce le recomandă social-democraților români: “Partidul Social Democrat trebuie să spună foarte clar că acest gen de activități pripite și negândite, care contravin valorilor europene, sunt inacceptabile”, a transmis Hannes Swoboda.

În opinia acestuia, modificările aduse Codului Penal vor influența negativ raportul MCV, “la fel cum vor influența negativ imaginea României, nivelul potențialelor investiții”. “Mi se pare o decizie foarte rea pentru țară însăși”, a completat oficialul european.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ