Crăciunescu: Ministrul Mediului a folosit toate pârghiile pentru a lovi în Romsilva. Pentru a o destabiliza

| 21 mar, 13:30

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor a folosit toate pârghiile pentru a lovi în Romsilva, pentru destabilizare, iar Regia Naţională nu a blocat piaţa lemnului, aşa cum a fost acuzată, a afirmat, luni, directorul general al Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva, Adam Crăciunescu, la conferinţa de final de mandat.

'În ultima perioadă, de 3-4 luni, am avut mari divergenţe cu autoritatea publică după venirea la putere a Guvernului de tehnocraţi. Doamna ministru a Mediului, Apelor şi Pădurilor a folosit toate pârghiile pentru a lovi în Regia Naţională a Pădurilor, pentru destabilizare. Vreau şi eu un răspuns deschis din partea doamnei ministru: unde a blocat Romsilva piaţa lemnului? Eu, în decembrie, am informat-o că acest Regulament de valorificare a masei lemnoase nu este bun. Marele noroc al nostru a fost că am avut o întâlnire cu primul ministru, care a văzut, încă de atunci, că este nevoie de modificarea Regulamentului. Pentru că s-a produs această modificare, s-a revenit la preţuri destul de mici, după care au continuat aceste licitaţii. Regia Naţională a Pădurilor a demonstrat, din nou, că a dat dovadă de transparenţă. Romsilva nu a blocat piaţa lemnului, aşa cum a fost acuzată, ci a dat dovadă de responsabilitate în administrarea fondului forestier proprietate publică a statului şi a principalei resurse pe care o administrează, resursă regenerabilă strategică - lemnul. În aceste condiţii, Romsilva a putut interveni în revizuirea preţurilor de pornire la licitaţie şi organizarea licitaţiilor intermediare (...) În urma desfăşurării licitaţiilor de masă lemnoasă s-a adjudecat o cantitate de 3,78 milioane metri cubi, cu un preţ mediu de 177 lei/mc', a spus Crăciunescu, într-o conferinţă de presă. 

În plus, el a afirmat că revocarea sa din Consiliul de Administraţie al Romsilva este abuzivă şi fără o justă cauză. 

'Revocarea mea din Consiliul de Administraţiei a fost abuzivă şi fără o justă cauză. Doamna ministru nu a avut argumente decât că sunt trimis în judecată, mai ales în condiţiile în care eu am avut o discuţie cu doamna ministru în care i-am spus că vom găsi pârghiile necesare să-mi încetez mandatul. Faptul că m-a revocat din Consiliul de Administraţie nu a contribuit la decizia mea de încetare a mandatului. Încetarea mandatului mi-am dorit-o şi vă asigur că, începând cu luna mai, intenţionam oricum să-mi notific la Consiliu decizia de revocare, tocmai pentru a veni o echipă nouă. Sunt pregătit să fac orice pentru interesul pădurii, dar pentru interesul meu personal nu am de gând încă să fac o plângere în instanţă. Dar pot face orice, mă mai gândesc", a spus Crăciunescu. 

În context, el a atras atenţia asupra faptului că numirea noului CA al Romsilva nu a respectat prevederile OUG 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, cu modificările şi completările ulterioare 

"Doamna ministru a numit un nou Consiliu de Administraţie fără să respecte prevederile din ordonanţa 109. Numai după ce respecta procedura şi nu putea să desemneze membrii Consiliului putea să apeleze la un articol, la numirea unor membri pe durată limitată de 4 luni. Fiecare îşi asumă ceea ce face! Din câte cunosc, Consiliul de Administraţie la ora actuală este format din ingineri silvici care au rezultate în carieră, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să respectăm procedurile legale. Totodată, modul în care au fost revocaţi ceilalţi membri ai Consiliului m-a surprins puţin, pentru că, la vremea respectivă, Ministerul Justiţiei a făcut precizări că, în cadrul Consiliilor de Administraţie, pot fi incluşi şi angajaţi ai acestei entităţi', a explicat Crăciunescu. 

Oficialul a subliniat, de asemenea, că tot ceea ce prezintă mass-media, din partea ONG-urilor, cum că se taie ilegal lemn, sunt de fapt suprafeţe din afara fondului forestier administrat de Romsilva, iar "asta trebuie să înţeleagă populaţia'. 

'Regia Naţională a înregistrat pierderi din cauza boicotului la licitaţii, iar aceste pierderi trebuie să şi le asume cineva, dar în niciun caz Regia, pentru că noi am respectat legea. Faptul că autoritatea nu a vrut să spună adevărul şi să modifice Regulamentul de valorificare a masei lemnoase pentru mine a rămas un mare semn de întrebare şi ce interese s-au urmărit', a adăugat Adam Crăciunescu. 

Potrivit datelor Romsilva, publicate luni, o suprafaţă de peste 66.370 de hectare de păduri a fost regenerată în perioada 2014 - 2016, iar pe aproximativ 391.000 de hectare au fost executate lucrări de îngrijire a arboretelor tinere. În acelaşi timp, conform sursei citate, pentru menţinerea unei stări normale de sănătate a pădurilor, s-au efectuat lucrări de combatere a dăunătorilor acestora pe o suprafaţă de 603.471 hectare. 

De asemenea, Romsilva a recoltat şi a pus pe piaţa naţională de profil, prin operatori economici atestaţi, o cantitate de 37,2 milioane metri cubi de lemn, respectându-se prevederile amenajamentelor silvice, precum şi reglementările legale în vigoare. 

'Pentru asigurarea integrităţii fondului forestier administrat, prin susţinerea în faţa instanţelor în 1.008 cauze, în această perioadă a rămas în proprietatea publică a statului, proprietarul ei de drept, o suprafaţă de 399.478 hectare. S-a asigurat stabilitatea financiară a Regiei, aceasta a realizat cu depăşiri cifra de afaceri şi profitul brut şi nu înregistrează plăţi restante la bugetul statului. Pentru valorificarea masei lemnoase din producţia anului 2016 şi pentru punerea sa la dispoziţia sectorului economic forestier, în decembrie 2015 a fost organizată licitaţia principală la care a fost oferită o cantitate totală de 4.314.969 mc, la un preţ mediu de pornire de 156,02 lei/mc. Urmare a unei adevărate campanii desfăşurată, în principal, de Asociaţia Forestierilor din România, precum şi de o serie de ONG - uri şi alte asociaţii profesionale, la o mare parte din licitaţiile organizate la nivelul direcţiilor silvice s-a înregistrat refuzul operatorilor economici înscrişi de a oferta masa lemnoasă pusă la dispoziţie. Principalul motiv invocat pentru această încercare de blocare a licitaţiilor a fost acela al preţurilor mari stabilite pentru pornirea la licitaţie, iar acuzaţia a fost cea de practici comerciale anticoncurenţiale şi încercare de blocare a pieţei lemnului', se notează în comunicarea Romsilva. 

Începând de luni, 21 martie 2016, atribuţiile de director general al RNP - Romsilva vor fi preluate, cu titlu de interimat, de directorul Departamentului Informatică, Strategii şi Comunicare din cadrul RNP Romsilva, Călin Bibarţ, până la organizarea unui concurs. 

În vârstă de 44 de ani, Bibarţ este de profesie inginer silvic. După absolvirea Facultăţii de Silvicultură din Braşov, a lucrat o scurtă perioadă la un ocol silvic de la Direcţia Silvică Cluj. S-a transferat la Arad, unde a fost, pe rând: şef de district, şef de ocol la Lipova, în perioada 2005 - 2009 şi în perioada 2012 - 2015. Între anii 2009 şi 2012 a fost prefect de Arad. 

Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva a demarat, în data de 3 martie, procedura de selecţie pentru ocuparea funcţiei de director general, iar anunţarea rezultatului final este programată pentru 8 aprilie 2016. 

Pe data de 13 ianuarie 2016, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Cristiana Paşca Palmer, a semnat ordinul de revocare a lui Adam Crăciunescu din calitatea de membru în Consiliul de Administraţie al Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva. O zi mai târziu, Crăciunescu şi-a depus mandatul de director general al Regiei Naţionale a Pădurilor, începând cu data de 21 martie 2016.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ