CSM: Comunicatul CJ Constanţa referitor la DNA a afectat independenţa justiţiei

| 06 feb, 2014

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis joi că a fost afectată independenţa justiţiei prin comunicatul transmis de Consiliul Judeţean Constanţa în 15 ianuarie referitor la Direcţia Naţională Anticorupţie, au declarat pentru AGERPRES surse judiciare.

Referitor la afirmaţiile preşedintelui CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, formulate la adresa DNA în aceeaşi zi, CSM a constatat că acestea nu au fost de natură să afecteze independenţa sistemului judiciar, au mai spus sursele citate.

Plenul CSM a avut joi pe ordinea de zi raportul Inspecţiei Judiciare privind apărarea independenţei şi integrităţii procurorilor DNA.

Raportul IJ concluziona că declaraţiile preşedintelui CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, şi poziţia Consiliului Judeţean Constanţa exprimată printr-un comunicat au afectat prestigiul justiţiei.

Purtătorul de cuvânt al IJ, Tamara Manea, a declarat luni pentru AGERPRES că Inspecţia Judiciară a finalizat verificările, în urma sesizării CSM, privind apărarea independenţei DNA faţă de declaraţiile lui Nicuşor Constantinescu şi faţă de poziţia CJ Constanţa exprimată printr-un comunicat iar concluziile sunt că acestea au afectat prestigiul justiţiei şi au fost de natură să conducă la afectarea încrederii în actul de justiţie.

În 16 ianuarie, plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis sesizarea Inspecţiei Judiciare pentru efectuarea de verificări privind apărarea independenţei DNA faţă de declaraţiile şefului CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, şi faţă de poziţia Consiliului Judeţean Constanţa exprimată printr-un comunicat.

Procurorul Oana Schmidt-Hăineală a cerut atunci plenului CSM să fie suplimentată ordinea de zi a şedinţei cu sesizarea Inspecţiei Judiciare pentru efectuarea de verificări privind apărarea independenţei DNA faţă de declaraţiile şefului CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu.

În 15 ianuarie, CJ Constanţa, printr-un comunicat, condamna cu 'tărie acţiunea vădit abuzivă şi inumană' efectuată de mai multe persoane neidentificate asupra preşedintelui Nicuşor Constantinescu.

'Ca urmare a succesiunii faptelor întâmplate, considerăm că acţiunea de azi este abuzivă, nelegală şi face parte din războiul politic pe care DNA-ul condus de Traian Băsescu îl duce împotriva oamenilor politici ai USL. Presedintele CJ, Nicuşor Constantinescu, cere Parlamentului României desfiinţarea prin lege a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, un aparat odios de poliţie politică aflat la îndemâna lui Traian Băsescu şi care s-a plasat prin acţiunile sale deasupra justiţiei române şi a statului de drept', se aprecia în comunicatul CJ Constanţa.

Preşedintele CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a declarat în 15 ianuarie, la ieşirea din sediul Serviciului Judeţean al DNA, unde a fost dus pe bază de mandat pentru audieri, că ceea ce i se întâmplă este 'un abuz', susţinând că a fost luat cu 'japca' pentru a i se aduce la cunoştinţă că este învinuit de abuz în serviciu cu privire la realizarea unor proiecte judeţene.

'Este un abuz ceea ce mi se întâmplă. Este o acţiune politică a DNA Bucureşti. (...) Astăzi eu am fost tratat ca un animal, ca un criminal', a afirmat Constantinescu, adăugând că nu a fost citat să se prezinte la DNA.

El a mai declarat că DNA este o instituţie care ar trebui desfiinţată.

'Aceşti angajaţi, procurori şi poliţişti DNA şi cu poliţia politică de la Bucureşti fac ce vor în continuare, nu contează că e USL la guvernare. Toţi ar trebui daţi afară, ar trebui desfiinţată această instituţie politică DNA', a spus Constantinescu.

Procurorii DNA din Constanţa au început urmărirea penală faţă de preşedintele CJ Constanţa pentru şase infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul avantaje patrimoniale sau nepatrimoniale, cu consecinţe deosebit de grave.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ