DNA: Chiuariu, acuzat că a cerut 3 milioane de euro pentru ca Paltin Sturdza să primească 6.000 ha pădure
Procurorii anticorupţie au extins urmărirea penală în cazul lui Tudor Chiurariu, acuzându-l că i-a cerut 3 milioane de euro lui Gheorghe Paltin Sturdza pentru a obţine pentru acesta din urmă, prin traficarea influenţei asupra unor funcţionari, un teren de circa 6.000 de hectare de pădure.
Iată ce au comunicat procurorii DNA:
"Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Brașov au dispus extinderea urmăririi penale față de inculpatul CHIUARIU TUDOR-ALEXANDRU, senator în Parlamentul României, în cauză rezultând suspiciunea rezonabilă că acesta a săvârșit o altă infracțiune de trafic de influență, pe lângă cele menționate în comunicatul din 10 ianuarie 2015.
În ordonanța de extindere a urmăririi penale întocmită de procurori se arată că există date și indicii rezonabile care conturează următoarea stare de fapt:
În contextul demersurilor infracționale depuse pentru retrocedarea unor mari suprafețe de teren forestier către inculpatul Sturdza Paltin Gheorghe, la data de 12 aprilie 2013, după ce a încetat orice raport juridic între Paltin Gheorghe Sturdza și Varga Ioan Gheorghe (coinculpați în prezenta cauză), la biroul SCA CHIUARIU ȘI ASOCIAȚII din București a avut loc o întâlnire între Paltin Gheorghe Sturdza și Chiuariu Tudor Alexandru.
Cu ocazia acelei întâlniri, după ce Chiuariu Tudor Alexandru l-a asigurat pe Paltin Gheorghe Sturdza de influența sa avută asupra funcționarilor publici din județul Bacău implicați în procedura de punere în executare a deciziei nr. 231/2012 a Tribunalului Covasna, i-a pretins acestuia suma de 3.000.000 de euro pentru a obține, cu ajutorul influenței sale asupra respectivilor funcționari, punerea în posesie a unui lot de aproximativ 6.000 de ha de pădure.
Inculpatului Chiuariu Tudor Alexandru i s-au adus la cunoștință noua acuzație, la data de 15 ianuarie 2015, în conformitate cu prevederile art. 309 din Codul de procedură penală.
Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție."