Eugen Teodorovici: Suplimentarea măsurilor din Codul Fiscal, o decizie calculată, utilă pentru economie

| 27 oct, 13:26

Suplimentarea măsurilor din Codul Fiscal reprezintă o decizie calculată, utilă pentru economie, atractivă pentru investitori, menționează ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici.

'Prin suplimentarea măsurilor din Codul Fiscal nu facem decât să continuăm planul de a transforma România în pol investițional. În regiune, România poate deveni o țintă atractivă pentru investiții — deja am atins cel mai ridicat nivel de investiții străine de la criză încoace; ne dorim să creștem competitivitatea economiei și la nivel regional! Suntem într-o cursă de reducere a decalajelor economice și sociale față de țările dezvoltate din Europa. Dacă vrem să câștigăm această cursă, trebuie să ducem la capăt ceea ne-am propus și sper că întreaga clasă politică este conștientă de importanța acestui moment', a afirmat Teodorovici.

Autoritățile au anunțat, săptămâna trecută, că Guvernul va aproba, în ședința de marți, mai multe modificări la Codul Fiscal, printre care reducerea TVA la apă la 9%, diminuarea impozitelor pe dividende de la 16% la 5%, schimbarea regimului de impozitare a microîntreprinderilor și scutirea de impozit pe profit pentru unitățile din învățământul preuniversitar.

În ședința de vineri, Guvernul a discutat în primă lectură o serie de modificări la Codul Fiscal. Ministrul Finanțelor a anunțat atunci că impactul măsurilor de modificare a Codului Fiscal care vor fi aprobate marți în Guvern va fi de aproximativ două miliarde de lei.

"Cel mai important impact al modificărilor Codului Fiscal este acela că, în urma adoptării tuturor acestor măsuri, deficitul bugetar se va menține sub 3% pe 2016", a explicat Teodorovici.

În privința impactului reducerii impozitului pe dividende, de la 16% la 5% începând cu cele aferente anului 2015 plătite în 2016, impactul estimat este cuprins între 1,3 și 1,5 miliarde de lei. Aici, însă, ministrul Finanțelor a explicat că suma va fi compensată din plățile efectuate de cei care vor beneficia de amnistia fiscală până la finalul lunii martie 2016. "Această măsură va avea peste 1,3 miliarde de lei impact pozitiv", s spus Teodorovici.

Modificare regimului microîntreprinderilor va avea un impact bugetar anual de 300 de milioane de lei. În acest caz, Guvernul urmărește majorarea plafonului de încadrare în categoria de 'microîntreprindere', de la 65.000 euro la 100.000 euro și introducerea unui sistem de cote de impozitare diferențiate în funcție de numărul de salariați, între 1% și 3%. Astfel, impozitul va fi de 1% pentru microîntreprinderile care au peste 2 salariați, inclusiv, 2% pentru cele cu un salariat și 3 % pentru cele care nu au salariați.

Reducerea TVA la apă la 9%, începând de anul viitor, va avea un impact bugetar anual de 250 de milioane de lei la, a mai spus Teodorovici.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ