Coldea, despre protocoalele SRI - Parchet: Este o practică internațională, inclusiv la nivelul NATO și UE

| 05 apr, 11:59

Fostul prim-adjunct al SRI. Florian Coldea, a declarat joi, după ce a fost audiat în Comisia pentru controlul SRI, că protocoalele de cooperare dintre serviciul secret și Parchetul general reprezinta "o practică internațională".

Florian Coldea a adăugat că "Nu se poate coopera interinstituțional fără să existe un protocol, mai ales cu serviciile de informații." Florian Coldea a subliniat că protocoalele "aveau un caracter tehnic, pentru a asigura practica unitară în cadrul serviciilor"  și că "Nu am cunoștință ca ofițeri SRI să fi efectuat un singur act de urmărire penală într-un dosar. Acestea sunt povești izvorâte dintr-o realitate paralelă."

„Am reiterat faptul că problematica cooperării în baza unor protocoale este o practică internațională, inclusiv la nivelul NATO și UE. Nu există altă practică în lume”, a spus acesta, într-o conferință de presă, la finalul audierii.

Florian Coldea mai spune că SRI nu are în prezent protocoale și că "este aproape în imposibilitatea de a lucra de spionaj și trădare": "Astăzi nu avem protocoale. Cum acționăm pentru a contracara vulnerabilități, inclusiv amenințarea teroristă? Riscăm să vulnerabilizăm nu doar securitatea națională a României, ci și securitatea unor aliați de-ai noștri."

"Să facem o procedură transparentă foarte clară, pentru a ști și spionii și trădătorii să se adapteze", a adăugat el, ironic.

Fostul prim-adjunct al SRI a precizat că, la audierea de joi, a "prezentat detaliat felul în care am acționat și în toate împrejurările".

Florian Coldea acuză faptul că "Subiecte care inițial au fost lansate în spațiul public s-au transformat în fake stories și încearcp să ia locul realității."

El a subliniat că "SRI și-a făcut treaba cu deplin respect pentru domnia legii, în cooperare cu alte instituții interne și internaționale, iar cetățenii României au fost bine protejați."

Florian Coldea a încheiat spunând că "Un personaj biblic, al cărui nume nu vreau să îl dau, în urmă cu două mii de ani a trădat pentru 50 de arginți. Ce folos că a regretat după, răul nu a mai putut fi reparat. Poate ar fi bine cu toții să reflectăm la acest episod biblic și la astfel de personaje."

-----

 

 

După o discuție informală, premergătoare cu președintele comisiei parlamentare, Florian Coldea a intrat la audieri, a transmis Marius Vulpe de la Palatul Parlamentului pentru Ediție specială.

Această a doua rundă de audieri ar putea să se desfășoare pe tipicul celei de acum 3 săptămâni. Opt ore a durat atunci ședința, în cadrul căreia Coldea a susținut că a răspuns proactiv tuturor întrebărilor și curiozităților membrilor comisiei.

Florian Coldea a anunțat la prima audiere că își rezervă dreptul de a veni cu noi detalii despre mai multe probleme ridicate în spațiul public în ultima perioadă - de la relația sa și a serviciului cu diferite instituții în baza unor protocoale de colaborare, până la relațiile mai puțin instituționale cu diverși politicieni.

Data trecută, Coldea a evitat să dea detalii cu privire la circumstanțele așa-numitei "vizite" în sufrageria fostului ministru Gabriel Oprea. În schimb, a dat detalii despre protocolul semnat și parafat cu ANI.

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ