Fostul procuror general Tiberiu Nițu, urmărit penal pentru abuz în serviciu în dosarul coloanelor oficiale

| 09 feb, 09:45

Fostul procuror general al României Tiberiu Nițu este urmărit penal de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) pentru complicitate la abuz în serviciu în dosarul privind folosirea coloanelor oficiale.

UPDATE Fostul procuror general al României Tiberiu Nițu a declarat marți, la ieșirea de la DNA, că a beneficiat de un dispozitiv de însoțire și protecție proporțional cu riscul pe care îl presupune funcția pe care a exercitat-o.

 

UPDATE Fostul procuror general al României Tiberiu Nițu s-a prezentat, marți dimineața, la Direcția Națională Anticorupție (DNA), fiind citat de procurori în dosarul în care este cercetat fostul vicepremier și ministru de interne Gabriel Oprea privind folosirea coloanelor oficiale.

La intrare, Tiberiu Nițu nu a dorit să facă declarații.

Potrivit unor surse judiciare, procurorii îi vor prezenta acuzațiile și calitatea procesuală în acest dosar.

 

UPDATE Săptămâna trecută, Tiberiu Nițu a demisionat din funcția de procuror general al României.

"Cu toate că Raportul MCV validează rezultatele activității mele în fruntea Ministerului Public, la fel și datele din bilanț care vor fi făcute publice în cursul lunii martie, în condițiile în care numele meu și funcția pe care o reprezint sunt asociate în mod artificial cu o situație de natură să aibă consecințe asupra imaginii instituției pe care o conduc, am decis — ca un gest de responsabilitate și onoare — să îmi depun demisia din funcția de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție", a precizat atunci Nițu într-un comunicat transmis presei.

Atunci a arătat că activitatea Ministerului Public a fost marcată de două evenimente importante: publicarea Raportului MCV și lansarea în spațiul public de către unele instituții media a unor afirmații referitoare la o presupusă încălcare a legii în calitatea sa de procuror general.

"Cu referire la cel de-al doilea eveniment, constând în lansarea în spațiul public de către unele instituții media a unor afirmații referitoare la o presupusă încălcare a legii de către mine, respectiv 'folosirea coloanei oficiale fără drept', doresc să precizez câteva lucruri și să le reiterez pe cele deja exprimate în cursul lunilor octombrie — decembrie 2015: nu am solicitat și nu am beneficiat de coloană oficială în sensul în care această noțiune este definită prin lege; mi s-a asigurat un dispozitiv de însoțire și protecție; stabilirea unui anumit nivel de protecție pentru diverse categorii de demnitari și punerea în practică a măsurilor de protecție sunt atributul instituțiilor specializate ale statului, și nu al beneficiarului protecției; măsurile de protecție asigurate procurorului general al României de către instituțiile specializate ale statului sunt proporționale cu riscurile potențiale la care acesta este expus în exercitarea anumitor atribuții de serviciu, astfel cum acestea sunt prevăzute de legislația în vigoare; în întreaga mea carieră de magistrat, precum și în funcția de procuror general, am fost permanent preocupat de respectarea legii și a normelor deontologice", declara Tiberiu Nițu.

Demisia procurorului general a venit după ce numele său a fost implicat în scandalul legat de folosirea coloanei oficiale. În dosarul deschis de DNA pe numele lui Gabriel Oprea, fost viceprim-ministru pentru Securitate Națională și ministru al Afacerilor Interne, se arată că procurorul general ar fi beneficiat în mod nelegal de coloană oficială. Potrivit unor surse judiciare, Tiberiu Nițu ar fi beneficiat de aproximativ 700 de deplasări însoțit de coloana oficială, din aprilie 2014 până în octombrie — noiembrie 2015.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ