Fructele şi legumele s-au ieftinit în luna iulie

| 11 aug, 2014

Preţurile fructelor şi legumelor au scăzut în luna iulie, cel mai mult ieftinindu-se citricele şi alte fructe meridionale, cu 2,57% faţă de iunie, şi cartofii cu 2,33%, potrivit datelor transmise, luni, de Institutul Naţional de Statistică.

La categoria produse alimentare, o scădere importantă de preţ s-a observat la zahăr, care s-a ieftinit de la o lună la alta cu peste 2%. De la începutul anului, preţul zahărului a scăzut cu aproape 12%. 

Potrivit datelor INS, dintre produsele nealimentare, energia electrică s-a ieftinit cel mai mult, cu 2,17% în iulie faţă de iunie, şi cu 2,29% de la începutul anului. 

Pe de altă parte, cele mai mari creşteri de preţ s-au înregistrat, în iulie faţă de iunie, la gaze, care s-au scumpit cu 2,39%. Creşteri mai importante de preţ s-au înregistrat şi la apă, canal şi salubritate, cu 1%, şi la ouă, cu 1,78%. Creşterea de preţ la ouă a survenit după ce, de la începutul anului, se ieftiniseră cu 17,12%, mai reiese din datele INS. 

Preţurile de consum au scăzut, în iulie faţă de iunie cu 0,05%, iar comparativ cu iulie 2013, inflaţia a fost de 0,95%.

Luna trecută, cel mai mult au scăzut preţurile mărfurilor alimentare, cu 0,3%, comparativ cu anul trecut scăderea fiind chiar mai mare, de 1,88%.

Mărfurile nealimentare s-au ieftinit nesemnificativ în iulie faţă de iunie, cu 0,01%, dar ca evoluţie anuală, au consemnat o creştere de 2,52%, se mai arată în comunicatul INS. 

În schimb, serviciile s-au scumpit atât de la o lună la alta, cu 0,36%, cât şi pe ansamblul ultimului an, cu 2,84%.

Pentru acest an, Banca Naţională a României /BNR/ a stabilit o ţintă de inflaţie de 2,5% plus/minus un punct procentual. Recent, BNR a anunţat revizuirea în scădere a prognozei de inflaţie la 2,2% pentru acest an, faţă de 3,3% cât era estimarea anunţată în luna mai 2014.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ