Economia turează motoarele şi dă peste cap indicii prevăzuţi pentru primul semestru

| 13 aug, 2014

Creştere economică. După ce anul trecut ţara noastră a înregistrat o creştere a PIB peste aşteptări, analiştii au observat, pe baza principalilor indicatori macroeconomici, că tendinţa de dezvoltare se menţine şi în acest an.

Creştere economică. Datele publicate de Institutul Naţional de Statistică pentru primul trimestru au relevat o majorare a PIB de 3,9% faţă de perioada similară a anului trecut, ceea ce a plasat România pe primul loc în Uniunea Europeană la capitolul creştere economică. Tendinţa de dezvoltare a PIB înregistrată în primul trimestru a fost continuată şi în lunile următoare ca urmare a creşterilor înregistrate în industrie, IT şi comerţ. Astfel, având în vedere datele transmise de INS pentru primele şase luni ale acestui an, analiştii apreciază că în primul semestru creşterea economică va fi cuprinsă între 3,5% şi 4,2%.

La fel ca şi anul trecut, dezvoltarea economică din acest an este una sustenabilă, fiind bazată pe majorarea exporturilor şi creşterea comenzilor din industrie. Conform datelor lunare transmise de INS, în primul semestru industria a rămas în continuare principalul motor al creşterii economice, producţia din acest sector înregistrând o majorare de 9%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, pe serie brută. În luna iunie producţia industrială şi-a accelerat ritmul de creştere înregistrând un plus de 11,5% faţă de perioada similară din 2013.

Citeşte şi: Creşterea economică înseamnă bunăstare pentru români!

Având în vedere cererea tot mai mare de produse industriale româneşti, în primul semestru exporturile au ajuns la 25,5 miliarde de euro, cu 7,6% peste nivelul înregistrat în primele şase luni ale anului trecut. Majorarea exporturilor din acest an continuă tendinţa înregistrată anul trecut, când acestea au atins aproape 50 de miliarde de euro şi au stabilit un record istoric pentru ţara noastră.

Comerţ cu amănuntul. O altă veste bună este faptul că, începând cu acest an, consumul a început să înregistreze o majorare, contribuind astfel la aprecierea PIB.  Comerţul cu amănuntul, ca principal indicator de consum al populaţiei, a înregistrat în prima jumătate a anului o creştere de 8,6%, comparativ cu aceeaşi perioadă de anul trecut, pe serie brută. În luna iunie se observă o accelerare a consumului, INS comunicând o creştere de peste 10% faţă de perioada similară a anului trecut. Creşterea consumului a fost posibilă datorită menţinerii ratei inflaţiei anuale la un nivel scăzut de numai 0,66% şi majorării veniturilor în luna iunie cu 5%, faţă de perioada similară a anului trecut.

În sfârşit, trebuie menţionat că şi investiţiile străine au înregistrat o majorare,  în primele cinci luni nivelul acestora ajungând la 1,09 miliarde de euro, ceea ce constituie cea mai mare creştere din 2010 încoace. Totodată, la sfârşitul primului semestru, ţara noastră  a reuşit să înregistreze un deficit bugetar scăzut, de numai 3,5 miliarde de lei, cel mai mic nivel înregistrat la sfârşitul primului semestru de la integrarea României în Uniunea Europeană.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
15 aug, 2014
ION
Minciuni si manipulare ! JOS Mafia! Sa se duca toti impostorii si hotii dupa seful vostru pt care mintiti in halul asta! E mai rau ca pe vremea lui Ceausescu bai retarzilor!!!!
14 aug, 2014
Ferenczy Ion Traian-scriitor
analiza lui Gaga Stoica
tigrul se face pisicut?
Activitatea economica a incetinit
Surpriza neplacuta de la INS: Economia a scazut in al doilea trimestru cu 1% fata de trimestrul 1, luand prin surprindere analistii economici si prognozele Guvernului. Cateva posibile explicatii
de Dan Popa, Cristian Pantazi HotNews.ro
10:03 Economie | Finanţe & Bănci
Veste surprinzatoare de la Institutul National de Statistica (INS) despre evolutia economiei din al doilea trimestru: aceasta s-a contractat cu 1% fata de primul trimestru, lucru care i-a surprins pe toti analistii."Datele sunt cu adevarat surprinzatoare si e dificil de gasit o explicatie, cata vreme datele lunare indicau o crestere economica", spune Vlad Muscalu, economistul sef al ING. "De la contractia investitiilor vine scaderea trimestriala. Investitiile s-au contractat cu 10% in trimestrul al doilea fata de T2 2013", explica Andrei Radulescu, economistul sef al Bancii Transilvania. Informatia de la INS vine pe fondul mai multor evolutii semnificative in economie: cresterea unor taxe si impozite (acciza suplimetara la carburanti, taxa pe constructiile speciale), nerealizarea incasarilor prognozate de Guvern, situatie sub-mediocra la atragerea fondurilor europene si scaderea investitiilor in economie.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ