Geoană: România trebuie să fie de partea NATO în privinţa navelor de război produse de Franţa pentru Rusia

| 03 iun, 2014

România să trebuie să se alăture partenerilor americani şi Nord-atlantici în privinţa achiziţionării de către NATO a navelor de război produse de Franţa pentru Rusia, a declarat senatorul PSD Mircea Geoană, se arată într-un comunicat de presă.

'În contextul conflictului din regiunea Mării Negre şi a atitudinii imprevizibile a Federaţiei Ruse, România are obligaţia de a se ralia poziţiei partenerilor nord-atlantici privind anularea vânzării celor două nave de război pe care Franţa trebuie să le livreze Rusiei, urmând ca NATO să găsească o formulă de a le achiziţiona sau de a le închiria', a spus Geoană.

Potrivit acestuia, este de datoria noastră ca, alături de partenerii americani şi nord-atlantici, să identificăm rapid acele soluţii raţionale care să nu permită înzestrarea suplimentară a ruşilor cu tehnică de luptă modernă.

'România trebuie să abordeze acest subiect în discuţiile cu Secretarul American al Apărării şi să îl ridice ca prioritate de prim rang pe agenda NATO, împreună cu Bulgaria şi Turcia. Înţelegem componenta financiară a tranzacţiei şi importanţa industriei de apărare pentru fiecare ţară, dar sanctitatea apărării colective a membrilor NATO trebuie să prevaleze în acest caz. De aceea, mă alătur fără rezerve demersului congresmenilor americani care solicită anularea contractului dintre Franţa şi Rusia privind furnizarea celor două nave de război', a mai arătat senatorul PSD.

Geoană spune că formula prin care NATO ar urma să achiziţioneze sau să închirieze cele două nave contractate iniţial de către Federaţia Rusă atinge două obiective. 

'Pe de o parte, ar contribui la consolidarea securităţii în Europa, iar pe de altă parte ar descuraja puseele expansioniste ale Kremlinului. Tensiunile din Ucraina şi acţiunile agresive ale Rusiei au luat oarecum prin surprindere Europa. Concentrate cu predilecţie asupra crizei economice şi a efectelor recesiunii, multe state europene au pus pe planul secund vulnerabilităţile legate de securitatea graniţelor, precum şi capacitatea de răspuns în cazul escaladării conflictului din regiune. Iată că preluarea de către NATO ale celor două nave Mistral se constituie într-o adevărată oportunitate pe care nu o putem rata', arată Geoană.

Una dintre cele două nave Mistral pe care Rusia urma să le achiziţioneze ar fi avut ca destinaţie flota rusă din Marea Neagră, urmând să ajungă la Sevastopol în a doua parte a anului 2015. 

'Navele Mistral de producţie franţuzească înseamnă tehnică de luptă modernă la care Rusia ar fi avut acces. Mai mult, una din cele două nave ar fi urmat să ajungă în portul Sevastopol din Marea Neagră, sporind capabilităţile militare ale Rusiei chiar la graniţa cu ţara noastră. Prin urmare, este şi în interesul direct al României ca navele de război să nu ajungă pe mâinile ruşilor, iar în acest sens ar trebui să existe o colaborare strânsă între statele NATO de la Marea Neagră - România, Turcia şi Bulgaria', conchide senatorul.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ