Judecătorii Curţii Supreme sesizează Curtea Constituţională cu privire la modificările aduse Codului Penal

| 12 dec, 2013

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis joi să sesizeze Curtea Constituţională cu privire la modificările aduse Codului Penal de către Camera Deputaţilor, prin care preşedintele României, deputaţii şi senatorii sunt scoşi din definiţia ''funcţionarilor publici''. Sesizarea va fi judecată în data de  15 ianuarie.

Conducerea ÎCCJ a convocat joi Secţiile Unite ale acestei instanţei, din totalul de 111 judecători în funcţie fiind prezenţi 92 judecători. 'În urma discuţiilor ce au avut loc, deliberând, Secţiile Unite au hotărât să fie sesizată Curtea Constituţională cu privire la neconstituţionalitatea dispoziţiilor art. I pct. 5 si art. II. pct. 3 din Legea pentru modificarea şi completarea unor acte normative (PL-x nr. 680/2011), precum şi a dispoziţiilor articolului unic din Legea pentru modificarea art. 253 (1) din Codul penal (PL-x nr. 467/2012), în raport cu prevederile art. 16 alin. (1) din Constituţia României, precum şi cu prevederile art. 11 alin. (1) si (2) din legea fundamentală', se arată într-un comunicat postat pe site-ul ÎCCJ.

Parlamentul nu a cerut un aviz pentru aceste modificări ale Codului Penal nici de la CSM, nici de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Mai mult, Comisia Juridică a reafirmat joi, printr-un comunicat de presă, că "nu avea obligaţia de a solicita avizul Consiliului Superior al Magistraturii" pentru că modificările propuse "nu priveau organizarea activităţii judecătoreşti sub aspectul completelor de judecată sau sub aspectul unor reglementări care vizează organizarea administrativă".

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect de lege prin care preşedintele şi parlamentarii sunt scoşi din categoria funcţionarilor publici prevăzută în Codul Penal. Proiectul de lege a fost introdus pe ordinea de zi suplimentară a Camerei şi a fost votat fără ca raportul comisiei să fie publicat şi fără dezbatere în plen. Practic, parlamentarii au schimbat definiţia "conflictului de interese", au scos actele administrative din sfera sa, au micşorat pedeapsa maximă de la 5 la 3 ani, au scos parlamentarii, preşedintele şi profesiile liberale din rândul funcţionarilor publici, au micşorat termenul prescripţiei speciale şi au mărit la maxim perioada în care un inculpat care îşi acoperă prejudiciul integral poate beneficia de reducerea pedepsei.

 

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ