Iohannis, la dezbaterea privind eliminarea taxei radio-tv: Parlamentul a considerat că le ştie pe toate

| 10 noi, 17:13

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că i s-a părut "o abordare ciudată" modul în care legea lui Liviu Dragnea, care prevede tăierea a 102 taxe nefiscale, printre care se numără şi taxa radio -TV, a trecut prin circuitul de avizare legislativă, fără ca televiziunea publică şi radioul public să fie consultate în acest demers legislativ care le priveşte.

"Această dezbatere ar fi trebuit să aibă loc înainte de a vota această iniţiativă în Parlament şi nu după", a subliniat, în acest sens, Iohannis, în cadrul dezbaterii privind oportunitatea eliminării taxei radio-tv, desfăşurată la Biblioteca Naţională.

Klaus Iohannis a declarat că i s-a părut "o problemă majoră" faptul că "s-a eliminat fără o discuţie publică finanţarea de bază pentru televiziunea publică şi pentru radioul public, fără a pune altceva în loc".

"Acea afirmaţie care s-a vehiculat că, în continuare, televiziunea publică şi radioul public vor trăi foarte bine cu bani de la bugetul de stat este o chestiune care, după părerea mea, se poate tehnic şi contabil realiza uşor, dar nu sunt foarte convins că asta ne dorim.

Şi pentru că nu sunt foarte convins, am fost foarte bucuros să particip la această dezbatere. Imediat după ce legea a fost votată în Parlament am primit solicitări de întâlniri şi am început să primesc scrisori foarte multe", a declarat Klaus Iohannis.

În acest sens, şeful statului s-a declarat surprins de faptul că "nici televiziunea publică, nici radioul public nu au fost consultate în acest demers legislativ care îi priveşte".

"Mi se pare o abordare ciudată fiindca nu e vorba de două SRL-uri- E vorba, totuşi, de televiziunea publică a României şi radioul public al României. Am primit scrisori de la organisme internaţionale, sindicate, asociaţii, toţi solicitându-mi să nu promulg această lege şi, atunci, mi s-a părut o idee foarte bună să particip la această dezbatere", a adăugat Iohannis.

În viziunea sa, dezbaterea pe tema eliminării taxei radio-tv ar fi trebuit să aibă loc înainte de a vota această iniţiativă în Parlament şi nu după.

"Dacă Parlamentul a considerat că le ştie pe toate şi că nu are nevoie de o dezbatere publică, eu am considerat că nu le ştiu pe toate şi am venit bucuros la această dezbatere publică", a mai precizat şeful statului.

Pe de altă parte, liderul PSD, Liviu Dragnea, s-a declarat, miercuri, nemulţumit că preşedintele Iohannis nu l-a invitat la dezbaterea privind oportunitatea eliminării taxei radio-tv şi i-a trimis o scrisoare deschisă şefului statului, în acest sens. În cadrul scrisorii, liderul PSD îi "solicită" preşedintelui să prezinte în cadrul dezbaterii şi argumentele PSD de eliminare a taxei radio-tv, susţinând că eliminarea celor două taxe va duce la o finanţare "mai consistentă şi mai predictibilă" a radioului şi televiziunii publice prin includerea în bugetul de stat a unei sume fixe pe cap de locuitor.

Preşedintele Klaus Iohannis declara, pe 2 noiembrie, că îşi doreşte să organizeze o dezbatere publică cu societatea civilă şi jurnalişti privind taxa radio-tv, dacă să fie eliminată sau nu aşa cum se prevede în legea propusă de Liviu Dragnea, potrivit Mediafax.

"Legea este în analiză şi aicea cred că trebuie să discutăm un pic mai nuanţat. În principiu e bine să se renunţe la unele taxe, este un lucru pe care şi eu l-am spus, că avem pru şi simplu prea multe taxe. Dar de aici până la o procedură de ultraurgenţă care nu permite nicio discuţie publică, nicio evaluare serioasă, este cale lungă. Despre majoritatea taxelor am putea să discutăm şi probabil s-ar găsi soluţii să se renunţe la ele'', declara, la acel moment, Iohannis.

Plenul Camerei Deputaţilor a votat, pe 25 octombrie, în unanimitate, în calitate de cameră decizională, legea lui Dragnea, care prevede tăierea a 102 taxe nefiscale de la 1 ianuarie 2017. Deputaţii au decis şi eliminarea taxei radio -TV. Astfel, iniţiativa devine legea care a trecut cel mai rapid prin circuitul de avizare legislativă, acesta ajungând la votul final la circa două săptămâni de la depunerea sa în Parlament. Şi în Senat iniţiativa a trecut pe repede înainte, aceasta fiind adoptată în aceeaşi zi în care a primit şi avizul de la Comisia pentru Buget a Senatului, dar şeful Camerei superioare a Parlamentului a fost de părere că graba cu care s-a acţionat nu contravine regulamentului.

Tag-uri: iohannis
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
01 ian, 02:44
OffedRabe
furosemide lowers blood pressure
Number needed to treat spironolactone and lasix acebutolol and felodipine both increase anti hypertensive channel blocking

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ