JO Soci: Nadia Comăneci, impresionată de patinatoarea rusă Iulia Lipniţkaia

| 20 feb, 2014

Fosta mare gimnastă româncă Nadia Comăneci este impresionată de Iulia Lipniţkaia, rusoaica de 15 ani aflată pe locul 5 după programul scurt al probei individuale din concursul de patinaj artistic de la Jocurile Olimpice 2014, scrie portalul televiziunii americane NBC.

Campioană europeană anul acesta şi campioană olimpică la Soci cu echipa, Lipniţkaia arată la 15 ani ca şi cum ar avea 12, iar o ţară întreagă îşi pune speranţele în ea. Totuşi, programul scurt de la JO a fost o experienţă dezamăgitoare pentru tânăra sportivă, ea fiind printre cele trei concurente care au căzut. 

'Sunt atât de încântată s-o văd. E atât de minunată încât te face să uiţi că nu s-a născut cu aceste mişcări', a declarat Nadia Comăneci, aflată în America, înainte ca Lipniţkaia să concureze în programul scurt. 

În urmă cu zeci de ani, la fel se vorbea despre gimnasta româncă. Avea 14 ani şi arăta de 12 când, în câteva zile, la Jocurile Olimpice de vară de la Montreal, a schimbat faţa lumii, devenind primul gimnast notat cu 10. Din acel moment, perfecţiunea în sport a însemnat altceva şi fetele din lumea întreagă au vrut să fie ca Nadia Comăneci, câştigătoare a trei medalii olimpice de aur, inclusiv la individual compus, în 1976, cărora le-au urmat alte două în 1980.

'Lumea vorbeşte de tracul pe care-l are cineva atât de tânăr. Când eşti însă atât de tânăr, nu te gândeşti la aceleaşi lucruri ca atunci când eşti mai în vârstă. Pot înţelege cum se simte Iulia. Mă gândesc că atunci când aveam 14 ani, nimeni nu mă cunoştea. (...) Nu exista presiune. Eram liberă'.

'Lipniţkaia este o zeiţă', afirmă presa din Rusia, iar un ziar german scrie că 'o sportivă de 15 ani face senzaţie la Soci'.

Comăneci a spus: 'Da, îmi place să văd sportivi tineri, de 14, 15 sau 16 ani, reuşind lucruri atât de minunate. Nu ştiu dacă mă gândesc la mine, dar îmi place să văd încrederea ei tinerească. (...) Ştie că este bună.'

Fosta gimnastă şi-a amintit cum, după succesele de la Montreal, 'lumea se întreba cine este această fată şi unde este România'.
Nadia Comăneci nu a întâlnit-o pe Iulia Lipniţkaia şi sunt şanse mici ca acest lucru să se întâmple. Campioana română opinează că 'un singur lucru e diferit' în situaţia ei faţă de a tinerei rusoaice. 'Ea concurează la ea acasă. Eu am făcut-o la Montreal, departe de ţara mea. A fost ceva diferit. Acolo nu era presiune pentru mine. Însă ea, acasă, în Rusia, cu toată lumea vrând ca ea să câştige, va trebui să facă faţă unei presiuni diferite de cea cu care m-am confruntat eu', a spus Comăneci.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ