Klaus Iohannis – jucător sau mielușel în Consiliul European? Problema creșterii bugetului Armatei

| 30 ian, 12:06

Klaus Iohannis are responsabilitatea ca președinte al României și principal reprezentant de politică externă al țării noastre să solicite în Consiliul European acceptarea majorării bugetul Apărării cu 0,3% din PIB. Scurt și la obiect.

Cele 2,1 miliarde de lei, circa 500 de milioane de euro, pot reprezenta un sprijin extrem de important pentru forțele armate din România și sunt un pas concret în direcția creșterii alocărilor la nivelul de 2% din PIB. De altfel, responsabilitatea pentru obținerea acestui acord din partea instituțiilor UE ține și de faptul că președintele și liderii partidelor politice au semnat în urmă cu două săptămâni, la Palatul Cotroceni, un angajament politic potrivit căruia din 2017 Apărarea va primi cel puţin 2% din PIB vreme de 10 ani.

Citeşte şi: Comisia Europeană RESPINGE solicitarea României de a suplimenta bugetul Apărării

În condițiile în care Klaus Iohannis susține că Parteneriatul Strategic cu SUA reprezintă un “reper fundamental” al politicii externe a României, care este gradul de certitudine pe care Statele Unite îl au cu privire la capacitatea țării noastre de apărare?

Trebuie să ținem cont că operaţionalizarea sistemului american de apărare de la Deveselu împotriva rachetelor balistice este un obiectiv de importanță strategică pentru securitatea euroatlantică. Acest punct de interes trebuie protejat în mod prioritar, iar capacitatea țării noastre de a interveni militar în caz de necesitate ține în primul rând de buna finanțare a domeniului apărării.

Argumente pentru solicitarea în Consiliul European a sprijinului pentru majorarea bugetului Apărării sunt numeroase și valide, mai ales în contextul evoluției economice a țării noastre, care a avut anul trecut prima rată de creștere a PIB din UE. În primul rând trebuie ținut cont că nu toate statele UE se pot bucura de rezultatele pe care România le-a înregistrat în privința reducerii cheltuielilor și deficitelor. Dar această abordare economică înseamnă că a crescut acum, odată cu relansarea economică, nevoia de investiții în domenii cheie precum infrastructura de transport. În paralel, contextul conflictului regional din Ucraina a însemnat o creștere a riscurilor pentru securitatea țării, sporind astfel nevoia de investiții în Armată.

Citeşte şi: Klaus Iohannis şi reprezentanţii partidelor au semnat ACORDUL pentru Bugetul Apărării

Din bugetul total al Ministerului Apărării de aproximativ 9 milliarde lei, circa 3 miliarde lei sunt alocate forţelor terestre, 2,7 miliarde lei forţelor aeriene şi 1,1 miliarde lei forţelor navale. Din păcate, aceste sume nu acoperă în totalitate necesarul de finanțare pentru rolul pe care România îl are în calitate de membru NATO și responsabilitățile privind modernizarea armatei.

Dacă se doresc garanții că finanţarea Armatei va rămâne o prioritate indiferent de cine se va afla la guvernare în 2016 sau 2020, Klaus Iohannis trebuie să facă primul pas ca mediator și reprezentant al României pe plan extern, ieșind în față pentru a negocia creșterea de 0,3% din PIB a bugetului Apărării. Responsabilitatea în acest caz îi aparține și trebuie să decidă dacă este un jucător pentru țara lui sau un simplu mielușel care acceptă refuzurile fără să clipească.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

5 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
31 ian, 16:49
Gabriel
NATO
Germania și Canada, aliați cheie ai SUA, cheltuie pe apărare exact cât România, 1.3% din PIB, Letonia și Lituania cheltuie pe apărare sub 1% din PIB, deși au graniță cu Rusia și minorități ruse importante. Franța și Anglia cheltuie peste 2% din PIB pentru că au interese enorme în fostele lor imperii coloniale, de unde armatele lor aduc profit, prin menținerea la putere a unor dictatori care vând ieftin Franței și Angliei resursele. Ungaria cheltuie 0.5% din PIB. Ne-am găsit noi să respectăm regula de 2%, de care ceilalți se șterg pe picioare.
06 feb, 20:51
asdas
Gresesti
Problema e ca tarile pe care le-ai enumerat au un PIB mult mai mare decat Romania. Pentru Germania, 1,3% din PIB inseamna cam 34 de miliarde de euro. In cazul Romaniei, 1,3% din PIB inseamna cam 1,8 miliarde de euro, deci aproape de 20 de ori mai putin. Vezi diferenta ?Comparatia cu tari ca Letonia, Lituania si Ungaria cred ca este inutila. Ungaria are o armata intr-o stare destul de proasta ( mai proasta decat Romania) si o datorie externa extrem de mare.Letonia si Lituania ar putea impartasi soarta Ucrainei in prima secunda in care dau impresia ca ar putea fi o amenintare catre Rusia, iar armatele lor sunt si ele destul de nesemnificative.
30 ian, 12:19
Dan Slugarescu
George Stoica:ziarist sau pupincurist?
Iohannis pana sa faca pe lupul la Consiliu,(asa cum a facut si Ponta cu Barosso,cu cele 10 porunci,nu-i asa...)sa puna presiune pe Guvern sa incaseze diferenta de TVA de 4 mild lei neincasata in 2014..
ca ANAF-ul este in subordinea lui Ponta,nu a Presedintelui Consiliului
Sa puna presiune pe Guvern sa ia masuri pentru reducerea evaziunii
Astfel se vor strange si banii necesari pentru aparare...
Si,daca nu are solutii sau e incapabil,sa faca un gest de demnitate...
Asa cum spune si nea Mitica(fost la Liga):sunt pline cimitirele de cetateni de neinlocuit...
Asta daca are responsabilitatea aia de care faci caz tu...
PS:ce mai face "unchiuletul" Gruia Stoica,mai vrea cei 50% din CFR-marfa pe gratis?
30 ian, 12:38
gigi
Boule ,nu-i cere nimeni lui johannis plavanul sa aduca bani ci sa obtina marirea deficitului cu 0,3 asa cum s-a promis la reuniunea NATO.daca nu ai habar taci dracului si numai intoxica .
30 ian, 12:59
Dan Slugarescu
ptr Gigi...
mai Gigica...
pune virgulele unde sunt necesare si afla de la mine ca se scrie "nu mai"
asta apropo de ortografie...
apropo de economie,afla ca daca se incasau acei bani,deficitul era mai mic cu 0,3 si astfel ne incadram si in deficit si maream si bugetul Apararii...
parerea mea
PS:mama ta este sfanta,ca toate mamele noastre....ar putea fi,intr-o alta tara,vaca?

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ