PNL – un partid confuz. Cultura gestionează Finanțele

| 20 ian, 2014

Declarația lui Sorin Ilieșiu a stârnit pe bună dreptate stupoare, în contextul în care creșterea accizei la carburanți este în principiu o decizie acceptată de toate partidele din cadrul USL.

Nu mai este de mult un secret că PNL, sub conducerea lui Crin Antonescu, este un partid mai degrabă indisciplinat și confuz. Nu puține sunt cazurile în care liberalii au părut că și-au pierdut busola, vorbind pe mai multe voci și atacându-se chiar unii pe alții, în timp ce Crin Antonescu este prea ocupat cu propria campanie electorală pentru a mai avea timp să restabilească disciplina de partid.

Ultimul exemplu în acest sens a venit chiar în acest weekend când senatorul liberal Sorin Ilieșiu s-a trezit să declare că PNL nu ar mai susține taxa pe carburanți. Invitat într-o emisiune la un post de televiziune, senatorul PNL, membru în Comisia de Cultură de la Senat, a declarat ca liberalii vor cere reprezentantilor Fondului Monetar International (FMI) o noua amânare, de trei luni, a accizei pe carburant. Mai precis, Sorin Ilieșiu a sustinut că, partidul din care face parte, dorește ca în cadrul discuțiilor cu delegația Fondului Monetar Internațional să se obțină acordul pentru o nouă amânare de trei luni a accizei pe motorină și benzină.

Declarația lui Ilieșiu a stârnit pe bună dreptate stupoare, în contextul în care creșterea accizei la carburanți este în principiu o decizie acceptată de către toate partidele din cadrul USL. Mai mult, dată fiind importanța subiectului vizavi de asigurarea unei construcții bugetare solide, faptul că acest anunț venea din partea unui parlamentar specializat în probleme ce țin de cultură ridică în mod firesc noi semne de întrebare în raport cu seriozitatea cu care liberalii se raportează la problemele guvernării.

Iar aceste semne de întrebare nu pot fi anulate doar prin simpla dezmințire a informațiilor prezentate de către Sorin Ilieșiu. Chiar dacă atât purtătorul oficial de cuvânt al PNL, cât și Daniel Chițoiu au negat ipoteza înaintată de către Sorin Ilieșiu, incidentul nu poate fi pur și simplu șters cu buretele și catalogat drept o ”greșeală de comunicare”, așa cum a încercat să o facă ministrul de Finanțe.

Chiar dacă a greși este omenește, eroarea în discuție a venit într-un moment cum nu se poate mai nepotrivit, ținând cont că în aceste zile România se pregătește de o nouă vizită a FMI. Și, ținând cont de poziționările conflictuale ale lui Traian Băsescu, este de așteptat ca președintele să încerce din nou să saboteze eforturile executivului de a duce la bun sfârșit acordul stand-by încheiat, inclusiv opunându-se ideii introducerii accizei pe combustibil.

Or, în aceste condiții, dacă nici majoritatea guvernamentală nu reușește să își mențină unitatea și coerența de mesaj, România riscă să își piardă cu totul credibiltiatea în fața instituțiilor financiare internaționale și a investitorilor. În economie, ”greșelile de comunicare” pot fi fatale, iar economia românească nu își permite să plătească costul confuziei care domnește în PNL.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ