Ponta: România a reuşit să treacă de la un deficit de 9% în 2009 la sub 3% în 2012-2013

| 22 iul, 2014

România a reuşit să iasă din procedura de deficit bugetar excesiv, ajungând de la 9% în 2009 la sub 3% în 2012-2013 şi cu aceeaşi perspectivă şi pentru 2014, a declarat premierul Victor Ponta.

"În ceea ce priveşte deficitul, am văzut că există un mare interes din partea celor care ne-au criticat pentru modul în care putem gestiona deficitul bugetar. Vreau să remarcaţi doar că de la un deficit de 9% în 2009, 6,8%, 5,5%, adică de la cei care ne vorbesc despre deficit, România a reuşit, din Uniunea Europeană, una din cele mai drastice ajustări ale deficitului bugetar. Şi în 2012-2013 am reuşit să scădem sub procentul de 3%. Am ieşit din procedura de deficit excesiv şi cu siguranţă şi în anul 2014, lucru certificat de partenerii noştri internaţionali, România îşi va respecta toate obligaţiile legate de ajustarea deficitului bugetar', a afirmat Ponta în cadrul prezentării comparative cu perioada 2009-2011 a datelor economice rezultate în urma politicilor implementate în ultimii doi ani şi jumătate.

Citeşte şi: VICTOR PONTA a arătat cum poate fi acoperită reducerea CAS. DOCUMENTUL prezentat de premier la Guvern


Potrivit premierului, ajustarea deficitului bugetar s-a realizat în condiţii dificile. 'Aceste lucruri au fost realizate (...) în condiţiile în care am avut de achitat peste trei miliarde de lei titluri executorii judecătoreşti la salarii, ale bugetarilor care au dat în judecată Guvernul şi au câştigat, restituirea contribuţiilor de asigurări de sănătate la pensionari, cele pe care am început să le restituim încă din luna iunie 2012 şi a hotărârilor judecătoreşti privind restituirile de proprietăţi şi arieratele companiilor de stat', a explicat Ponta.

El a adăugat că 'şase miliarde de lei au fost plătite începând cu 2012, reprezentând arierate la spitale, medicamente, autorităţi locale şi alte datorii moştenite din perioada 2009-2012'.

'Peste trei miliarde de lei au fost plătite pentru titluri executorii în ceea priveşte restituiri de proprietăţi şi condamnări la CEDO. De asemenea, România în 2012-2014 şi-a achitat toate tranşele care rezultau în urma împrumutului de 20 de miliarde de euro făcut la FMI, CE şi BM în 2009 şi evident, nu ne-am mai împrumutat niciun dolar, niciun euro, dar am plătit ceea ce România a angajat în acel an 2009. Ni s-a spus atunci că avem un buffer, o rezervă în Trezorerie de trei miliarde de lei, evident, aveam datorii mult mai mari. În acest moment, acea rezervă din Trezorerie este de aproape şase miliarde de lei, acoperind şase luni de finanţare în orice situaţie', a susţinut Ponta.

Premierul a adăugat că, din fericire, 'România a trecut de la una din ţările aflate în cel mai mare risc de faliment, la una din ţările care cel puţin în regiunea noastră este considerată cu riscul cel mai scăzut'.

'Şi asta, implicit, asigură nu doar investitorii, ci şi creditorii internaţionali ai României în ceea ce priveşte capacitatea noastră de a ne îndeplini obligaţiile', a mai spus Ponta.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ