Ponta vrea o legislaţie care să prevină incompatibilităţile, nu doar să le sancţioneze

| 08 noi, 2013

Prim-ministrul Victor Ponta a afirmat, astăzi, că doreşte o legislaţie care să prevină mai mult incompatibilităţile, nu doar să le sancţioneze.

Ponta a subliniat că "toţi primarii PSD din România, toţi aleşii locali trăiesc în fiecare zi sub ameninţarea că la un moment dat cineva, fără a fi vinovat, va fi descoperit într-o stare de conflict de interese, de incompatibilitate".

"Cred că marea noastră problemă e legea şi legile pe care le avem în vigoare, legi făcute cu o mentalitate comunistă, cu o mentalitate de procuror al lui Ceauşescu, aşa cum a fost şi este şi astăzi Monica Macovei, cu o mentalitate care s-a întins într-o zonă a domului Băsescu şi a doamnei Macovei, că trebuie să facem cât mai mult rău primarilor şi aleşilor noştri locali", a afirmat Ponta, după Liga Aleşilor Locali, citat de Agerpres.

El a precizat că a discutat cu foarte mulţi specialişti, nu neapărat cu cei care sunt vizaţi de aceste legi, şi crede că "soluţia corectă este de a avea o legislaţie care să prevină, nu să-şi propună doar să prindă şi să sancţioneze aleşii locali".

"Cred că în viitoarea lege privind conflictele de interese şi incompatibilităţile, ANI trebuie să constate, să descopere asemenea situaţii, să-l anunţe pe cel care se află în incompatibilitate, să-i ceară ca în timp de 5 sau de 10 zile sau de 15 zile să iasă din starea de incompatibilitate. Scopul nostru nu este să arătăm că primarii noştri sunt răi. Să afli după şapte ani că nu ştiu ce ai fost descoperit sau că cineva nu a înregistrat la Registrul Comerţului că ai ieşit dintr-o companie sau firmă de foarte mulţi ani... Care e scopul prioritar şi primordial al oricărei instituţii publice? De a preveni în primul rând", a mai spus Ponta

El a amintit că în anii în care a fost procuror şi în şcoală a fost educat "cu ideea că primul lucru este să previi încălcarea legii, nu să te bucuri că l-ai prins pe unul care a încălcat-o".

"Nu e nicio bucurie să constaţi acest lucru. Cred şi împreună cu colegii parlamentari, în cel mai scurt timp, trebuie să avem o legislaţie care să prevină incompatibilităţile şi conflictul de interese. Nu să acţioneze ca un fel de jandarm care vine şi vă prinde. (...) Sunt multe probleme pe care trebuie să le lămurim ca şi interpretare", a adăugat Ponta.

Premierul a spus că a cerut un punct de vedere de la ANI din care a înţeles că cei care fac parte din Asociaţiile de dezvoltare intercomunitară nu sunt în incompatibilitate.

"Nu poţi să fii în incompatibilitate când îţi reprezinţi propria comunitate într-o asociaţie de dezvoltare intercomunitară.
Voi susţine această schimbare legislativă de a fi foarte clar în ce situaţie eşti în incompatibilitate. Acum căutăm în 50, 60, 80 de legi. Rolul principal al ANI să fie acela de a preveni, de a vă transmite, de a vă anunţa aşa cum se întâmplă în SUA unde există o comisie de etică, care anunţă funcţionarul public, alesul local: "Atenţie, vă aflaţi într-o situaţie de incompatibilitate sau de conflict de interese. Aveţi 10 zile să ieşiţi din această situaţie". Apoi sigur, dacă cineva alege să rămână înseamnă că o face cu intenţie", a explicat Victor Ponta.

El a subliniat că îşi doreşte "ca toţi cei care reprezintă cu cinste şi cu onoare comunităţile să o facă în continuare".

"Cred că votul cetăţenilor dvs este mai important decât orice prevedere legală făcută de o minte de procuror comunist. Sunt absolut convins că împreună cu toţi parlamentarii vom găsi această soluţie legislativă şi că în 2016, când vom veni din nou la dvs, la primari, să vă cerem ajutorul să candidăm în alegerile parlamentare nu ne veţi spune: "Cu noi ce aţi făcut? Ne-aţi lăsat pradă diverselor instituţii, iar acum veniţi să vă ajutăm?", a mai spus prim-ministrul.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ