Preşedintele CNAS: Peste trei luni de zile se va folosi doar cardul de sănătate

| 09 oct, 2014

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Vasile Ciurchea, a declarat că, de la momentul finalizării procesului de distribuire a cardurilor de sănătate, programat la sfârşitul lunii octombrie, în aproximativ trei luni de zile va trebui să se renunţe la actualul sistem şi să fie folosit doar sistemul bazat pe cardul de sănătate.

"Procesul de distribuire a cardurilor de sănătate este în desfăşurare. Terminăm cu distribuţia cardurilor undeva la sfârşitul lunii octombrie şi, de atunci încolo, începem să rulăm sistemul cu şi fără card şi, aproximativ după trei luni de zile, plus - minus, trebuie să renunţăm la actualul sistem şi îl vom folosi doar pe cel cu card', a declarat preşedintele CNAS, Vasile Ciurchea, într-o conferinţă de presă.

El şi-a exprimat convingerea că medicii de familie îşi vor cumpăra cititoare de carduri pentru că 'este şi în interesul lor'.

"Sunt absolut convins că medicii de familie îşi vor cumpăra cititoare de carduri pentru că este şi în interesul lor, nu doar al CNAS sau al sistemului în general. Va veni un moment când vor fi validate doar acele servicii confirmate de card. Această motivaţie, că sunt scumpe, nu ţine. Sunt 5 euro ceea ce înseamnă 22 de lei', a spus Ciurchea.

În opinia sa, cardul de sănătate are două roluri: 'de a spune că pacientul este asigurat şi că acesta a fost, în acel moment, în acel cabinet'.

Vasile Ciurchea a mai arătat că va exista un ordin in care va scrie că cititorul de card e obligatoriu si că, începând de la o anumită dată, vor fi validate doar acele servicii confirmate de card.

"Fără a fi confirmat de card, serviciul, la un moment dat, nu va mai fi plătit. Acestea sunt regulile Casei, doreşti să intri în contract cu Casa, respecţi regulile. Toată lumea ar trebui să fie interesată de acest card. Acest card nu face altceva decât să pună ordine. În rest, drepturile pacientului sunt aceleaşi, ale medicului sunt aceleaşi, dacă nu ne dorim să fie ordine, sigur că găsim tot felul de motive", a explicat preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Vasile Ciurchea.

Întrebat ce vor face pacienţii dacă un medic de familie nu îşi cumpără cititor de card, el a spus: 'Să presupunem că a expirat şi acel moment limită şi, de mâine, trebuie obligatoriu să îl ai. Nu îl ai, nu intri în contract. (...) Pacientul are libertatea să îşi schimbe medicul de familie, dacă medicul de familie nu doreşte să aibă card', a arătat Vasile Ciurchea.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

0 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ